lipca 10, 2016

Zupa jagodowa z makaronem!





LATO! ;-)

Powiem Wam, że codziennie się zastanawiam co tu z tych dobroci natury zrobić, człowiek ma tyle możliwości, na ryneczkach po prostu stoiska pękają w szwach. Wszystko takie kolorowe, aromatyczne i pachnące. Chce się spróbować wszystkiego na raz. Ale tak się nie da! Heheheh
Po szparagach i truskawkach niestety już zostały wspomnienia. Szkoda, że tak krótko możemy się cieszyć tym smakiem. Niestety w tym roku się zagapiłam i nie zamroziłam nawet jednej truskawki ;-(
Koniecznie muszę sobie odbić z malinami i jagodami, chociaż maliny najlepsze są te późne jesienne, dużo bardziej słodkie i mniej wodniste. Warto też pomyśleć nad zamrożeniem jagód. Pamiętajcie, że mrożenie to najbardziej zdrowy sposób przechowywania żywności. Nie ma nic lepszego w zimę jak kilka malinek czy jagód do owsianki, od razu dzień bardziej słoneczny.
Dzisiaj proponuję Wam zupę, bez której nie wyobrażam sobie lata! Zupa jagodowa z ciemnymi owocami takimi jak czereśnie i maliny. Uwielbiam ten smak! Mogłabym ją jeść codziennie ;-)
W gruncie rzeczy jest niskokaloryczna, wszystko zależy jaką ilość makaronu do niej zjemy i jaki ten makaron użyjemy. Można podać z pełnoziarnistym bądź z mąki pszennej. Wybór należy do Was. 
Ja postawiłam na tradycyjny smak i ugotowałam normalny makaron jajeczny z mąki durum.
A jak robię zupę jagodową?
Sprawdźcie sami listę składników i działamy!





SKŁADNIKI:

- 2,5 litra wody
- 500 g jagód leśnych
- 400 g czereśni bardzo dojrzałych
- 250 g malin
- laska cynamonu
- 10-15 goździków
- 3 ziarna kardamonu
- 2-3 ziarna owocu jałowca (do kupienia w każdym markecie na stoisku przyprawy)
- 1/2 laski wanilii
- stewia- ewentualnie brązowy cukier (dosłodź zupę według własnego uznania)
- dodałam dodatkowo kilka suszonych wiśni, ale możesz ten składnik pominąć
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia zupy
- opcjonalnie: zupę możesz podać z kleksem śmietany

- makaron użyj takiego jak lubisz

W garnku zagotuj wodę, dodaj owoce i przyprawy, zmniejsz gaz do minimum. Zupę gotuj około 10 minut. Wyłącz i odstaw na minimum godzinę, w tym czasie wszystkie przyprawy, które dodaliśmy uwolnią pełnie aromatu. Zupę przed podaniem zagotuj ponownie. I osłodź stewią bądź cukrem brązowym. Choć zupę jagodową możesz też poddawać na zimno z lodówki, w formie chłodnika, wtedy jednak zrezygnuj z makaronu i podaj tylko z kleksem śmietany bądź jogurtu.


Jakie przyprawy można również dodać do zupy owocowej?
W różnych regionach zupa jagodowa ma inny smak, w zależności od użytych przypraw. Do takiej zupy sprawdzą się też: anyż bądź ziele angielskie do zaostrzenia smaku. Suszony imbir, sok z cytryny a niektórzy dodają również listki rozmarynu. Więc jeśli masz ochotę eksperymentuj ze smakiem.
Ja pozostaję przy swoim smaku z dzieciństwa, on mi najbardziej odpowiada i jest idealnie wyważonym połączeniem słodkości i kwaskowatości jagód.

A Ty jak przygotowujesz swoją zupę jagodową?
Daj znać!




Smacznego! 


2 komentarze:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 34 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI