Dzisejsza propozycja jest dla wszystkich zwolenników zdrowego stylu życia i odżywiania.
Tartę wykonałam z mąki owsianej uzyskanej poprzez zmielenie płatków owsianych pełnoziarnistych, oleju kokosowego i fantastycznych polskich leśnych jagód, które zachwycają smakiem, kolorem i aromatem. Tarta jest bez cukru, jagody posłodziłam dosłownie dwiema łyżeczkami miodu.
Ciepłą tartę podałam z gałką lodów pistacjowych!
No i czy trzeba czegoś więcej? PRZEPYSZNIE!
SKŁADNIKI:
- 250g mąki ze zmielonych płatków owsianych pełnoziarnistych
- 110g oleju kokosowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- stewia 1-2 łyżeczki
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto:
- 400g jagód (można dodać więcej nawet 550g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka stewi
- 2 łyżeczki miodu
WYKONANIE:
- wszystkie składniki na ciasto połącz łyżką, potem dłonią, ciasto może być kleiste, nie szkodzi wstaw do lodówki na 30 minut. Mąka z płatków wchłonie cały nadmiar wilgoci.
Ciastem wylep małą tortownicę.
- jagody umyj, połącz ze stewią i mąką ziemniaczaną, wysyp na ciasto i polej miodem
- wstaw do pieca na 30 do 40 minut, pieczemy na złoty kolor ciasta, temp. 170 stopni C
Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na 15 do 20 minut, powinno być lekko ciepłe ale nie gorące.
Podawaj z gałką lodów, ja użyłam lodów pistacjowych, które idealnie się komponują smakowo.
Ale też mogą być wszystkie neutralne smaki jak: śmietankowe, waniliowe, czekoladowe czy uwaga: różane. Nie podawaj z sorbetami, bo ten smak nie będzie pasował do tej tarty.
Zamiast lodów możesz też użyć bitej śmietany ;-)
Życzę Wam smacznego!
Ślicznego dnia ;-)))
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń☺☺☺
UsuńCudowne ciasto, z domowymi lodami jogurtowymi wyjdzie jeszcze bardziej fit :)
OdpowiedzUsuńOj domowe lody to musi być pyszota! Ja robie domowe owocowe bez cukru, smietany i na biału. Ale jogurtowych nie próbowałam
Usuńznakomicie się prezentuję ;)
OdpowiedzUsuń