Doskonale wiem, że tak jak ja jesteście miłośnikami i fanami mrożonych kaw, o różnych smakach i aroamtach. Świadczą o tym Wasze liczne odwiedziny, przepisów na kawy mrożone tj. Malinowe frappe, Frappuccino jagodowe, Frappuccino Chocolate & Tiramisu jak ze Starbucksa, czy też przepis na Kawę mrożoną w nowoczesnym wydaniu. Jeśli, któryś z tych przepisó umknął Ci to szybko nadrób zaległości, bo taka dawka przyjemności nie może Cię ominąć.
Dzisiaj idziemy na całość i robimy przepyszną kawę mrożoną w postaci Frappuccino jagodowo- pistacjowego. I powiem Wam tylko tyle: O Matko jakie to dobre!!!
SKŁADNIKI:
- 6 kostek zamrożonego mleka
- 1 duża gałka lodów pistacjowych
- 150 ml mleka
- 1 zaparzone espresso (ewentualnie kawa rozpuszczalna 1 mała filiżanka)
- 1/3 szklanki świeżych jagód, lub mrożonych
- czekolada ulubiona ja użyłam gorzkiej z solą morską
WYKONANIE:
- mleko spień za pomocą dyszy spieniającej w ekspresie, możesz też użyć spieniaczy na baterie, do kupienia w każdym sklepie. Mleko spieniamy długo tak jak na latte, piana musi być sztywna
- lody pistacjowe zmiksuj z 4 kostkami mleka, przelej do wysokiej szklanki
- następnie wlej samo spienione mleko
- espresso zmiksuj z jagodami i kostkami zamrożonego mleka, wlej po ściance szklanki, dzięki czemu pianka z mleka pozostanie na górze
- na piankę z mleka posyp startą czekoladę i kilka jagód
Podpowiedzi:
- jeśli lubisz słodkie napoje do do espresso dodaj cukier brązowy, bądź syrop np. jagodowy lub owoce leśne
- kawę też możesz udekorować bitą śmietaną, jeśli nie jesteś na diecie ;-)))
- jeśli lubisz czekoladę to do warstwy z jagodami i espresso dodaj 2 kostki czekolady i zmiksuj, smak będzie jeszcze lepszy
Smacznego!!!
Co sądzicie o tym pomyśle?
Buziaki, pięknego dnia!
Cudowne :))) aż mi slinka cieknie na ich widok! :))
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń