czerwca 24, 2016

Naturalne śniadanie dla biegaczy! Energia i zdrowie!







Dzisiejsza propozycja to przepyszne, energetyczne a zarazem nie obciążające śniadanie dla biegaczy. Od trzech lat jestem amatorem biegaczem, biegam często, zazwyczaj dla siebie ale też startuje w biegach ulicznych. Sama na sobie przetestowałam już nie jedno śniadanie, do biegania po 15km na czczo. Po tym czasie już coś wiem, i wiem też co mój organizm najlepiej toleruje, co najszybciej przyswaja, i co daje mu kopa, że mogę biec dłużej. Słynna bułka z dżemem lub bananem przed startem to już chyba legenda wśród biegaczy. Co raz więcej z nas przykłada gigantyczną uwagę do tego co je, kiedy i jak. I do tych osób zaliczam się też i ja. Wiem jedno, że jeśli chce wyjśc na dłuższe wybieganie, muszę zjeść śniadanie, które doda mi energii i ta energia będzie stopniowo uwalniana.
Idealnym rozwiązaniem jest jaglanka, ale nie byle jaka jaglanka, ta prezentowana dzisiaj, jest przygotowana na mleku kokosowym i z jedną łyżeczką oleju kokosowego -pamiętacie ma być energetycznie, truskawkami zerwanymi jeszcze w kapciach z ogrodu mamy, z dodatkiem syropu różanego i płatków migdałowych. Nie używam cukru, więc jaglankę dosłodziłam do smaku ksylitolem. Do jaglanki możecie też dodać nasiona chia bądź daktyle jeśli nie macie w domu truskawek. Daktyle to wogóle jest extra sprawa dla biegaczy, zawierają bardzo dużo węglowodanów i dają kopa energetycznego, możecie zabrać kilka ze sobą na trening, kiedy opadniecie z sił, zażyjcie kilka daktyli a nie papkę w postaci żelu z tubki ;-))), przetestujcie a zobaczycie, że będziecie często po nie sięgać ;-)

Tymczasem sprawdźcie na liście składników czego potrzebujecie i zróbcie sobie pyszne śniadanie!
Udanego treningu ;-)







SKŁADNIKI:

- 1 porcja kaszy jaglanej (do kupienia też  www.naturalniezdrowe.com.pl )
- świeże truskawki około 10 sztuk
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 150 ml mleka kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ksylitol do smaku (do kupienia też  www.naturalniezdrowe.com.pl )
- syrop różany - kilka kropel dla aromatu

W rondelku gotujemy kaszę na mleku kokosowym z dodatkiem oleju kokosowego i szczypty soli. Posłodź do smaku ksylitolem.
Truskawki z syropem różanym rozgniatam widelcem na gęsty sos.
Ciepłą jaglankę wykładam na talerz, polewam obficie sosem truskawkowym, oprószam płatkami migdałów.
Gotowe!
Smacznego!




Przepis zgłaszam do konkursu:



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI