kwietnia 15, 2016

Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu!








Ach my kobiety! Rozważne, romantyczne, wyciskające siódme poty na siłowni, żeby potem móc cieszyć się kawałeczkiem czegoś obłędnego i słodkiego, lubiące spędzać czas na niczym, a potem w godzinę robić pięć rzeczy na raz, zabiegane, zapracowane, lubimy od czasu do czasu znaleźć chwilę tylko dla przyjemności. Dla nas kobietek, taka chwila to na pewno piękny dzień w gronie przyjaciółek, lub przyjaciółki. Uwielbiam ten czas, kiedy bliska Ci osoba, spędza słoneczny dzień razem z Tobą, przy kawie z dużą ilością pianki, rozmawiając długimi godzinami, o rzeczach kompletnie nieważnych, i nieistotnych, i o tych, które możesz powierzyć tylko jej, tych najważniejszych i najistotniejszych. I takie rozmowy, spotkania nie mogą się odbyć bez czegoś wysoko kalorycznego, bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca!

Zapraszam!










SKŁADNIKI na dużą blaszkę:


NA CIASTO KRUCHE:

-  350 g mąki krupcztaki
- 170 g masła
- 2 łyżki lodowatej wody
- cukier o smaku cytrynowym Delecta
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 żółtka
- 120 g cukru pudru 

Z w/w składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut w lodówce.



MASA SEROWA:

- 2 całe jajka
- 1 kg sera na sernik
- 3/4 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- 1 opakowanie cukier cytrynowy Delecta
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru

Wszystkie w/w składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.



ORZECHY W KARMELU:

- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru
- 80 ml śmietanki 36%
- woda

Do rondelka wsyp cukier zalej wodą tak aby, woda była nad poziomem cukru około 4 mm.
Wymieszaj cukier i postaw na płycie. Zacznij gotować, od momentu kiedy masa zacznie wrzeć, pod żadnym pozorem nie mieszaj już masy łyżką, nigdy też nie dotykaj masy palcem. Całość gotujemy do momentu kiedy masa, prawie cała odparuje a zacznie się robić karmel, masa powinna mieć bursztynowy kolor. Karmel przygotuj ostrożnie, jest to ciecz o bardzo wysokiej temperaturze. Garnek zestaw z płyty i dodaj śmietankę, energicznie wymieszaj rózgą, masę postaw na płycie i ponownie zagotuj, dodaj orzechy włoskie (wcześniej sparz je wrzątkiem, pozbędą się goryczki). Całość gotujemy około 10 minut.







WYKONANIE:

- schłodzonym ciastem wylep formę do pieczenia
- na ciasto wylej masę sernikową
- wstaw do pieca, temp. 170 stopni C, dół + góra, pieczemy na złoty kolor, u mnie sernik piekłam 50 minut
- wyjmujemy ciasto z pieca i studzimy, polewamy gorącym karmelem z orzechami
- po całkowitym wystudzeniu kroimy
- pamiętaj, że sernik zawsze smakuje najlepiej na drugi dzień po pieczeniu





Przepis na to cudne ciasto na spotkanie z przyjaciółką zgłaszam do konkursu organizowanego przez Durszlak.pl, z firmą Delecta.

Piecz... ot tak... prosto z serca!





Życzę Kochani Smacznego!

Buziaki!





5 komentarzy:

  1. Niestety raz miałam przygodę z karmelem i bardzo się poparzyłam. Myślisz że na górę zamiast karmelu nada się masa kajmakowa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie też będzie extra.
      Niestety z karmelem trzeba uważać 😒

      Usuń
  2. karmel karmel <3 miłość od pierwszego smaku :) A sernik wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI