marca 25, 2016

Różane babeczki drożdżowe na Wielkanoc!







Dzisiejszy dzień upłynął mi słodko i różowo. Przygotowałam przepyszne i puchate babki drożdżowe z nadzieniem z płatków róży. Zapach zdecydowanie obłędny, dawka aromatów, koloru i smaku. Zdecydowanie musicie je zrobić na świąteczny stół. Babeczki przygotowałam z ciasta drożdżowego, oblałam obficie lukrem i posypałam zbożowymi kuleczkami. 
Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.
Do nadziewania babeczek użyłam konfitury "Płatki róż", po odkręceniu słoiczka zapach Was zachwyci a smak zadowoli! Polecam kochani serdecznie! To zdecydowanie must have!





Przygotowanie ciasta drożdżowego.


SKŁADNIKI NA BABECZKI DROŻDŻOWE:

- 1 kg mąki
- kostka margaryny
- 6 jaj
- 3/4 szklanki mleka 3,2%
- niepełna szklanka cukru
- paczka drożdży świeżych
- woda różana (do kupienia w sklepach z kuchnią arabską)



Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. To jest rozczyn, który teraz pozostawiamy na 25 minut.
Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera.
Margarynę stop w rondelku.
Do miski z rozczynem dodaj mleko + masę z jaj. Całość zacznij zagniatać energicznie, tak aby jak najwięcej wprowadzić powietrza do ciasta. Dodaj tłuszcz i dalej zagniataj. 
Caisto drożdżowe im dłużej zagniatane tym lepiej smakuje. Ja zawsze wyrabiam minimum 20 minut. Tak wiem ręce bolą ale potem będzie efekt!


Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na 40 minut. W ciepłe miejsce, ma sobie spokojnie wyrastać.
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i podziel na równe kawałeczki wielkości piłki tenisowej.
Możesz babeczki wykonać na dwa sposoby, albo jak na zdjęciu poniżej tj. każdy kawałek ciasta rozgnieć w dłoni na mały blat, nadziej konfiturą różaną i zalep jak piłeczkę. Kulki ułóż jedna koło drugiej w dużej formie na babkę.



Drugi sposób każdą kulkę układamy w foremkach do babeczek. Z tej ilosci ciasta spokojnie zrobisz i dużą babkę i około 18-20 babeczek.
Po ułożeniu ciasta w foremkach, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem.
Odstawiamy jeszcze na 12 minut i wstawiamy do ciepłego pieca. 
Pieczemy: duża babka- godzinę, babeczki po 35 - 40 minut.
Temp. 170 stopni C.
Studzimy całkowicie.








LUKIER NA BABECZKI:

- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 duże białko
- barwnik

Cukier mielimy na puder w młynku, za pomocą trzepaczki ucieramy lukier z białkiem i barwnikiem. Polewamy babeczki, zdobimy kuleczkami.

Gotowe!

SMACZNEGO!




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI