Przepyszny mazurek na Wielkanoc, mocno orzechowy, na delikatnie kruchym cieście. Przepięknie udekorowany warkoczem, kwiatami i listkami. Bardzo mi się podoba. W smaku jest słodki ale nie jest zbyt słodki jak to mazurki, bardzo orzechowy i kremowy z nutą cytrusową.
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
na ciasto:
- 150 g mąki pszennej szymanowskiej
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka lodowatej wody
Szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na mniejszą tortownicę, lub formę tarta.
MASA ORZECHOWA:
- szklanka obranych orzechów włoskich i laskowych
- 4 łyżki passion friut & lime curd (to taki odpowiednik lemon curd tyle że z marakui i limonki), można też użyć lemon curd (produkt do kupienia w Marks & Spencer)
- 50 g margaryny
- 2 białka
Wykonanie: Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Wodę odlej. Całość zmiksuj za pomocą blendera.
Ciastem wylep formę, wylej masę, wierzch udekoruj. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temp 16 stopni C.
Smacznego!
Jak się Wam podoba moja wersja mazurka?
;-)
Buziaki!!!!
Piękny i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;-)
Usuńmmmm ! pycha !!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;-)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń