stycznia 25, 2016

Cytrynowe ciasto z czekoladą i gruszkami!


 

Zamarzyło mi się wilgotne, cytrynowe ciasto z czekoladą i dużymi mokrymi gruszkami. Myślałam o tym cieście kilka dni, rozmyślałam i wykombinowałam. Jest idealne. To nie wątpliwie mój smak, i muszę Wam powiedzieć, że chyba mój numer jeden. Osobiście nie przepadam za ciastami z tłustymi kremami itd, robię je bardzo rzadko, a jeśli robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę owoców. Ciasta takie jak to dzisiejsze uwielbiam, za kilka rzeczy, za sposób wykonania, czyli szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. 
Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami i czekoladą dzisiaj już dwa razy;-) i powiem Wam kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) !



 


Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI!






SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI:

- 200 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka 3,2% tłuszczu
- 150 g mąki tortowej
- 100 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 2 jajka
- 3 szczypty soli
- 4 bardzo duże gruszki
- gorzka czekolada
- otarta skórka z 1,5 cytryny

 
WYKONANIE:

- masło, cukier i mleko, umieść w rondelku, zagotuj, tak aby całość się rozpuściła
- rondelek zestaw z ognia i wystudź masę
- mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą
- jajka roztrzep mikserem na najwyższych obrotach
- do dużej miski przelej masę z rondelka, jajka, mąkę i wszystkie pozostałe składniki, całość wymieszaj łyżką. Do masy dodaj 1/2 część otartej skórki z cytryny i 1/2 część pokruszonej czekolady.
Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Obrane gruszki, pokrój na połówki, wydryluj gniazda nasienne. Dookoła tortownicy ułóż gruszki, jedną połówkę dodatkowo pokroiłam w kosteczkę i wysypałam na dno tortownicy. Całość zalałam ciastem. Ciasta w formie będzie mało, ale bądź spokojna/y ciasto wyrośnie. 
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika temp. 160 stopni C , pieczemy przez 50 minut.
Piekarnik grzanie: dół + termoobieg.
Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie!



 
Na wystudzone ciasto, wylej roztopioną w mikrofali czekoladę gorzką i posyp obficie otartą skórką z cytryny!

Życzę Wam Smacznego!!!

A Wy jakie ciasta lubicie najbardziej?

 



Pięknego Dnia!

;-)))

Oby wyszło słońce! ;-))) 





6 komentarzy:

  1. Piękny blog, gratulacje!:)
    Przepis rownież wyglada swietnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków i fajny pomysł na zdjęcia! :)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 31 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI