listopada 22, 2015

TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA






O to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-).
Puszysty, z dwoma blatami bezy kokosowej, z kremem ananasowym, marmoladą z pigwy i ponczem z Pinacoladą. Całość obsypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi!
Serdecznie zapraszam!









TORT ANANASOWO- KOKOSOWY


SKŁADNIKI 


1. BISZKOPT (mała tortownica)
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE: 
białka oddziel od żółtek;
białka, na wysokich obrotach miksera, ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę;
dodaj cukier ubij na sztywno;
porcjami dodawaj żółtka i na jak najmniejszych obrotach ubijaj na puszystą masę;
dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem;
wymieszaj delikatnie;
przelej do wysokiej tortownicy małej, wyłożonej papierem do pieczenia;
pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.


2. BEZY KOKOSOWE:

- 3 białka
- szczypta soli
- 4 czubate łyżki cukru
- 5 czubatych łyżek wiórek kokosowych

WYKONANIE:
białka ubij na sztywno, dodaj cukier, masa musi być sztywna, po odwróceniu miski do góry dnem nie może się ruszyć, dodaj wiórki delikatnie wymieszaj
- na blaszczce ułóż papier do pieczenia, odrysuj dwa okręgi używając formy małej tortownicy,
- na każdy okręg rozprowadź masę
- pieczemy pierwsze 15 minut temp. 145 stopni C dół piekarnika i termoobieg
- potem 15 minut 120 stopni
- na sam koniec 145 stopni C 15 minut termoobieg

Beza nie może być wysuszona, ma być elastyczna, ale zachować formę bezy.

Studzimy całkowicie. 






3. KREM ANANASOWO - BUDYNIOWY:

- 350 ml soku ananasowego
- 3 łyżki kremu lemon curd
- 1/2 kostki masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE:

W rondelku zagotuj 200 ml soku z masłem i lemon curd. 
W miseczce wymieszaj 100 ml soku, z mąką i żółtkami. 
Rondelek zdejmij z ognia, dodaj wymieszaną masę, ciągle mieszając trzepaczką. Rondelek postaw na płycie i zagotuj masę, ciągle mieszając trzepaczką. Masę wystudź całkowicie, co jakiś czas mieszając. Wystudzony krem jest gotowy do przekładania tortu.

PONADTO POTRZEBUJESZ:
- marmolady z pigwy 
- wiórki kokosowe około pół szkalnki, prażymy na suchej patelni na złoty kolor, będziemy ich używać do obsypania tortu
- ananas na wierzch tortu do dekoracji (może być z puszki)





4. PONCZ DO BLATÓW BISZKOPTOWYCH:

- 100 ml przegotowanej wody
- 50 ml syropu z pigwy lub cytryny
- 100 ml pinacolady

Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptowy.


Składanie tortu ;-)

Na sam spód używamy blat biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa marmolady z pigwy, krem ananasowy, blat kokosowy, krem ananasowy, blat biszkoptu nasączony ponczem, marmolada z pigwy, krem, biszkopt nasączony ponczem, krem, blat kokosowy. Tort z każdej strony smarujemy kremem, obsypujemy wiórkami, na wierzch jako dekoracji użyłam ananasa.

Tak się prezentuje:





Życzę smacznego!

Zapraszam na mój profil na Instagramie i Facebooku
Smyk_W_Kuchni





15 komentarzy:

  1. Ten tort przypomina mi tort, który robi mój dziadek, uwielbiam! :)) Pozdrowienia!

    Jak wrócić na drogę zdrowego trybu życia? Zobacz mój nowy post :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) Zapisuję i z pewnością niedługo wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały torcik :-) uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały torcik :-) uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. miła egzotyczna odmiana od tej jesieni... aż robi się cieplej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, moje klimaty! Uwielbiam to połączenie smakowe :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki kobiecy smak 😊 bo ktora z nas nie lubi pinacolady 😊

      Usuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 31 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI