sierpnia 20, 2015

Węgierkowa tarta tatin z porterem!







Szukasz nietuzinkowego i idealnego połączenia smaków? To przepis dla Ciebie. Obłędnie aromatyczna tarta tatin z węgierkami, podana z bałtyckim porterem. 
Połączenie smaków, które zadowoli każde podniebienie. 
Danie jest dość proste w wykonaniu i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności. 





SKŁADNIKI:

- 300 g węgierek
- masło 1/3 kostki
- cukier brązowy
- przyprawy korzenne
- 1 jajo
- łyżka lodowatej wody
- porter bałtycki

Naczynie do tarty wysmaruj masłem, ułoż śliwki posyp cukrem i przyprawami.
Z pozostałych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj na blat i przykryj nim owoce.
Całość piecz 30 min w temp. 165 stopni C. 
Po wyjęciu z pieca ciasto od razu odwróć do góry dnem.
Podawaj jeszcze ciepłe z porterem bałtyckim!



Przepis zgłoszony do konkursu:

Kulinarne inspiracje z Love Beer

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie :)
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić! Pysznie wygląda <3 Mega śliwkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 34 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI