lipca 19, 2015

Leczo z ziemniakami w mundurkach





Leczo z pieczonymi ziemniakami w mundurkach. 
Letni obiad na szybko. 

Sezon na pomidory i cukinie w pełni, wiec proponuje Wam przygotować gulasz warzywny z młodymi ziemniakami. Leczo jest dość popularną potrawną, o dziwo u każdego smakuje inaczej ;-). Każdy z nas przygotowuje go na swój ulubiony sposób. Dzisiaj możecie zobaczyć jak ja robię swoje ;-).







SKŁADNIKI:

- młode ziemniaki
- masło, sól morska


na leczo:

- 3 papryki czerwone
- 5 pomidorów malinowych
- 2 cukinie
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść natki pietruszki, bazylii i oregano
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 
- (ewentualnie jako "wkładka" biała kiełbasa)



WYKONANIE:

- warzywa kroimy na grubą kostkę
- w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodajemy oliwę, smażymy szalotki i czosnek, dodajemy paprykę, dusimy  7-8 minut.
- dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy szklanką wody
- gotujemy 15-20 minut
- dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy
- gotujemy całość jeszcze 10 minut
- białą kiełbasę możecie dodać już ugotowaną lub po prostu ugotować z leczem ;-)

Ziemniaki czyścimy pod bieżącą wodą, zawijamy z łyżeczką masła w folię aluminiową, każdy osobno. Pieczemy przez 35 minut w mocno nagrzanym piecu!
Po upieczeniu, ziemniaki rozcinamy na pól, solimy i podajemy od razu gorące. 

Smacznego!



3 komentarze:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 34 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI