lipca 03, 2015

Lawendowo- melisowe gnocchi z kaszki kuskus z sosem jagodowym!







Gotuj w zdrowym stylu!

Dzisiaj uczta smaków i aromatów, ba! Kolorów też pod dostatkiem! Gotujemy zdrowo i pysznie, czyli tak jak lubię najbardziej. W ramach akcji organizowanej na durszlak.pl, przedstawiam Państwu zdrowe gnocchi o smaku lawendy i melisy, przygotowane z kaszy kuskus marki Kupiec, podane z obłędnym sosem ze świeżo zerwanych jagód. Sezonowo, zdrowo i pysznie! Tak!- takie wakacje uwielbiam!

Zapraszam!




Przygotowanie gnocchi jest na prawdę dość proste i nie przysporzy Wam żadnych problemów. Jest idealnie miękkie, dodatek świeżej lawendy i listków melisy, nadał daniu tak wytrawnego smaku, i tak niezapomnianego aromatu, że od razu oczami wyobraźni przenoszę się do fioletowych pól Prowansji ;-). Smak równoważy sos z naszych polskich jagód, z dodatkiem kilku ziarnek wanilii. Hmmm to jest coś ;)







SKŁADNIKI:


na gnocchi:

- 1/2 paczuszki kaszki kuskus Kupiec
- 2 łyżki czubate serka śmietankowego
- świeża lawenda 1/2 łyżeczki
- listki melisy posiekane
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko 

Kaszkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Po przygotowaniu wystudź całkowicie, posól, dodaj pozostałe składniki. Wyrób dłońmi miękkie i elastyczne ciasto. 
Z ciasta odrywaj kawałeczki i w dłoniach formuj niewielkie kuleczki.
Kluseczki wrzucaj na wrzątek, i gotuj  2 - 3 minuty, w osolonej wodzie.



sos jagodowy:

- 200 g jagód
- 2 łyżeczki płaskie cukru brązowego
- 150 ml wody
- ziarenka z laski wanilii
- 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej


W rondelku zagotuj jagody, z wodą, wanilią i cukrem. Gotuj 2- 3 minuty, dodaj rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotuj jeszcze 2 minuty. 
Kluseczki polewaj od razu gorącym sosem jagodowym.
Ozdób listkami melisy.







Życzę smacznego!

Buzie będą na pewno fioletowe i bardzo, bardzo zadowolone!

;-))))

Pięknego Dnia Życzę!


Gotuj w zdrowym stylu

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI