lipca 29, 2015

Kabaczki w zalewie z kurkumą!







Akcja spiżarnia trwa dalej!

Dzisiaj polecam przygotować kilka słoików z marynowanymi małymi kabaczkami, w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą! Pyszne!

Zapraszam!



SKŁADNIKI:

- 1,5 kg małych żółtych kabaczków/ patisonków
- gorczyca
- różowy pieprz
- liść laurowy
- kurkuma
- pieprz cayenne

Do każdego słoika wkłądamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 2 listki laurowe, po 4-6 ziarenk pieprzu różowego, i 1/2 łyżeczki kurkumy. Gorczyca do smaku (1/2 do 1 łyżeczki)
Kabaczki szorujemy kroimy na pół, układamy w słoiczkach.

Na zalewę:

- 200 ml octu
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki soli
- 5 szklanek wody
- łyżka miodu

Zagotuj zalewę, wrzątkiem zalewaj kabaczki. Słoiki pasteryzujemy około 12 minut. Odwracamy do góry dnem po wyjęciu z garnka.
Smacznego!

Najlepiej smakują po około tygodniu.





Smacznego!!!!

;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI