czerwca 22, 2015

Jak "obrać" ośmiornicę?




Kochani dzisiaj kilka słów o tym jak poradzić sobie z ośmiornicą, jak ją obrać i przygotować do dalszej obróbki. Ośmiornicę można kupić już w większości sklepów, polecam kupować tą zamrożoną, mięso zamrożonej ośmiornicy jest po prostu bardziej kruche i miękkie. Jak kupicie świeżą, to dobrze jest ją zamrozić choćby na noc. Ewentualnie świeżą możecie tłuczkiem poobijać, ale nie zawsze daje to 100% efekt. 





Rozmrożoną ośmiornicę normalnie płukamy pod bieżącą wodą. 
Kładziemy na desce.




Usuwamy twardy element od strony macek, możecie to zrobić nożem lub dłońmi.



Następnie, odcinamy "głowę".



Odcinamy część łączącą głowę z resztą ośmiornicy. Ten element wyrzucamy.



Następnie, "głowę", płukamy pod bieżącą wodą i odwracamy na drugą stronę.


Energicznym ruchem ściągamy skórę.




Aż całą usuniemy. Skórę wyrzucamy.



W garnku zagotuj wodę z odrobiną oliwy i soli.



Ośmiornicę stopniowo zanurzamy we wrzątku.





Wtedy jej odnóża ładnie się skręcą.



Czynność wykonujemy 3-krotnie.


Potem wrzucamy ośmiornicę na wrzątek na 5 minut.


Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z garnka.




Tak przygotowaną ośmiornicę możemy poddawać dalszej obróbce.





Przepis na ośmiornicę już wkrótce!

;-)

Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni.



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI