marca 13, 2015

Szarlotka z gruszkami.



Proste i szybkie ciasto kruche z dużą ilością gruszek i kremem migdałowo- śmietanowym.
Ciasto przygotowałam na przyjazd bliskich. Wszystkim bardzo smakowało. Ciasto jest fajnie kruche i mokre za razem. 

Polecam!













SKŁADNIKI:

na ciasto:
-500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 jajka
- łyżka śmietany
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto jak najszybciej trzeba zagnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wylepiamy tortownicę (dużą) ciastem.

6 gruszek
- 150 ml śmietany 36%
- 2 jajka
- 3/4 szklanki migdałów (zmielonych w blenderze)


Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Ułóż pokrojone w plasterki na cieście.
Śmietanę, jajka i zmielone migdały, zmiksuj blenderem. Zalej owoce.
Piecz w nagrzanym piecu przez 55 minut w temp. 185 stopni C.

Posyp po wystudzeniu cukrem pudrem!

Smacznego!

Zapraszam na FB SmykWKuchni!





3 komentarze:

  1. Niesamowicie kusząco wygląda, takie wysokie i pełne owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda , ze nie ma ciasta w przekroju wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 34 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI