marca 26, 2015

CZEKOLADOWO- CHAŁWOWE CIASTO NA BISZKOPTACH







Kochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na ciasto według mojej receptury. Ciasto jest kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana. 
Pychota!








SKŁADNIKI:

-1,5 paczki biszkoptów
poncz: kawa z mlekiem

Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem.


Na masę:

- 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 czubate łyżki kakao
- 200 g chałwy
- 200 g kostki masła
- 1 szklanka mleka w proszku
- 100 g cukru

W rondelku wlej mleko, dodaj mleko w proszku, cukier, masło. Ciągle mieszaj aż składniki połączą się ze sobą. Dodaj połamaną czekoladę, chałwę i kakao. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Chwilkę gotuj. Masę wystudź całkowicie.



Do wystudzonej masy dodajemy:

- 5 łyżek suszonej żurawiny
- 1 posiekaną białą czekoladę


Następnie 3 płaskie łyżki żelatyny wsyp do filiżanki. Zalej wrzątkiem i rozpuść dokładnie.
Żelatynę wlej do masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Masę wstaw na 15- 20 minut do lodówki co 5 minut mieszając. Masa powoli zacznie gęstnieć i tężeć.
Masę wylej na biszkopty.
Wstaw na 3-5 godzin do lodówki.



NA WIERZCH:

- 500 ml schłodzonej śmietany 36%
- śmeitan-fix
- łyżka kakao do posypania


Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach dodaj śmeitan- fix. Masę wyłóż na masę czekoladową. Posyp kakao.
Wstaw do lodówki na godzinę.

Gotowe








Smacznego!

PS. Ciasto smakowało wszystkim i rozeszło się w mig ;-))))


Buźka!


Zapraszam na mojego FB SmykWKuchni!

4 komentarze:

  1. Zapisuję, na pewno zrobię. Dla mnie idealne połączenie składników :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być obłędnie słodkie, ale połączenie smaków przekonuje mnie jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI