Rożen w piekarniku przetestowany!
;-)
Zapraszam na chrupiącego kurczaka z rożna!
SKŁADNIKI:
-1 szt kurczaka
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- imbir
- sok z cytryny
- sproszkowane chili
Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i marynujemy 3 godziny w lodówce. Pieczemy na rożnie (ten ważył 2 kg) piekłam 1,5 godziny w temp. 215 stopni C.
Smcznego!
PS. Taki obiad można robić codziennie raz dwa i gotowe ;-)))
Buuuuziaki!!!
piekny! chrupiacy taki jak kazdy uwielbia :)
OdpowiedzUsuńSmak kurczaka z rożna jest niepowtarzalny! :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda ;-)
UsuńWygląda apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńByl pyszny i chrupiacy!
Usuńsuper. Mam pytanie odnośnie pieczenia grzałka dolna górna czy termoobieg . mam problem z tymi ustawieniami . :) z góry dziękuję za odpowiedz
OdpowiedzUsuńsuper. Mam pytanie odnośnie pieczenia grzałka dolna górna czy termoobieg . mam problem z tymi ustawieniami . :) z góry dziękuję za odpowiedz
OdpowiedzUsuńHEJ, ja mam w piekarniku jak widzisz na zdjęciu rożen, i dwie możliwości ustawienia grzania tego rożna, to taki drut spiralny na górze piekarnika. I ja piekę zawsze tylko na tym rożnie + pod koniec termoobieg.
UsuńZobacz jak masz w piekarniku bo są różne, są z rożnem an górze i bez. Jakbyś nie miała to ja bym chyba piekła grzanie dół + góra pierwsze 40 minut a potem + termoobieg, aby skórka ładnie się przypiekła. Tylko wtedy musisz dać temp. max 200 stopni.