Wiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie i jagody itd. Dzisiaj postanowiłam przygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest to lekki deser, niskokaloryczny więc możemy sobie na niego pozwolić!
Zapraszam!
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 500g serka homogenizowanego 0% tłuszczu
- 100 ml jogurtu greckiego light
- galaretka truskawkowa
- galaretka Blue (lub inna może być np. wiśniowa, owoce leśne)
- 1 łyżka żelatyny
- 2-3 słodziki w tabletkach
- 20 dużych truskawek
- 3/4 szklanki jagód
akcesoria kuchenne: mała tortownica, miski, łyżki
WYKONANIE:
- galaretkę Blue rozpuść w 3/4 szklance wody, odstaw do całkowitego wystudzenia
- galaretkę truskawkową rozpuść w 120ml gorącej wody, pozostaw do wystudzenia
- w 1 łyżce wrzątku rozpuść słodziki
- 1 łyżkę żelatyny zalej jak najmniejszą ilością wody, tak aby się rozpuściła
- przygotuj miskę, przełóż do niej serek homogenizowany, połącz z galaretką truskawkową, słodzikiem i żelatyną, wylej na tortownicę, wcześniej wyłożoną folią
- do masy włóż truskawki (umyte i wyszypułkowane)
- wstaw tortownicę z masą do lodówki na 40 minut
- jagody połącz z galaretką Blue
- wyłóż na wierzch tortownicy
- wstaw na minimum 3 godziny do lodówki
Gotowe!
KTO MA OCHOTĘ???
Bardzo chciałam uzyskać kolor masy, taki jaki mają piwonie, które były dzisiejszą inspiracją do powstania sernika fit!
;-)
Chyba się udało ;-))
serniki na zimno! uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńApetyczne i pięknie sfotografowane! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA gdzie ten jogurt? Domyślam się że dz sera...
OdpowiedzUsuńWitam Paulino, tak zgadza się jogurt dodajesz do serka i mieszasz z galaretką. Pozdrawiam!
UsuńWygląda pięknie! :) a jaka wielka masz blaszkę?
OdpowiedzUsuń