lipca 02, 2014

Dietetyczny sernik na zimno z truskawkami i jagodami! NAJLEPSZY NA LATO!










Wiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie i jagody itd. Dzisiaj postanowiłam przygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest to lekki deser, niskokaloryczny więc możemy sobie na niego pozwolić!

Zapraszam!


SKŁADNIKI NA SERNIK:

- 500g serka homogenizowanego 0% tłuszczu
- 100 ml jogurtu greckiego light
- galaretka truskawkowa
- galaretka Blue (lub inna może być np. wiśniowa, owoce leśne)
- 1 łyżka żelatyny
- 2-3 słodziki w tabletkach
- 20 dużych truskawek
- 3/4 szklanki jagód

akcesoria kuchenne: mała tortownica, miski, łyżki






WYKONANIE:

- galaretkę Blue rozpuść w 3/4 szklance wody, odstaw do całkowitego wystudzenia
- galaretkę truskawkową rozpuść w 120ml gorącej wody, pozostaw do wystudzenia
- w 1 łyżce wrzątku rozpuść słodziki
- 1 łyżkę żelatyny zalej jak najmniejszą ilością wody, tak aby się rozpuściła
- przygotuj miskę, przełóż do niej serek homogenizowany, połącz z galaretką truskawkową, słodzikiem i żelatyną, wylej na tortownicę, wcześniej wyłożoną folią
- do masy włóż truskawki (umyte i wyszypułkowane)
- wstaw tortownicę z masą do lodówki na 40 minut
- jagody połącz z galaretką Blue
- wyłóż na wierzch tortownicy
- wstaw na minimum 3 godziny do lodówki

Gotowe!




KTO MA OCHOTĘ???




 Bardzo chciałam uzyskać kolor masy, taki jaki mają piwonie, które były dzisiejszą inspiracją do powstania sernika fit! 
;-)

Chyba się udało ;-))




5 komentarzy:

  1. serniki na zimno! uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne i pięknie sfotografowane! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie ten jogurt? Domyślam się że dz sera...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Paulino, tak zgadza się jogurt dodajesz do serka i mieszasz z galaretką. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wygląda pięknie! :) a jaka wielka masz blaszkę?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI