kwietnia 25, 2014

Chałka drożdżowa przepyszna!




Zawsze, jak chcę zrobić coś słodkiego dla mojego męża, który jest chyba największym łakomczuchem jakiego znam, staram zrobić się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował. Ale są pewne rzeczy, które nigdy nie wychodzą z kanonu ukochanych ciast, między innymi jest to bardzo dobre i puszyste ciasto drożdżowe. Uwielbiam je podawać na śniadanie, z ciepłym kakao lub kawą, do tego świeże i prawdziwe masło i najlepszy miód jaki mam. Ostatnio odkryłam miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który Wam szczerze polceam smakuje jak karmel. Ponadto jest bardzo zdrowy. 
Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-)

Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką!

Zapraszam!








SKŁADNIKI:

- 750g mąki pszennej (np. babuni)
- 200 ml mleka
- 5 jaj
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- 160 g cukru
- 180 g masła
- cukier waniliowy
- zapach cytrynowy

kruszonka:
-150 g mąki
-75g curku
- 75 g masła





WYKONANIE:

- mleko podgrzać
- mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, posypać łyżeczką cukru, dodać niewielką ilość mleka, i mąki z brzegów, zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości
- masło rozpuścić w rondelku
- jaja za pomocą trzepaczki utrzeć z cukrem
- do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto
- dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minut
- odstawiamy w ciepłe miejsce 
- ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 minut
- po tym czasie ciasto przekładamy do foremek, do połowy ich wysokości
- przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy składniki i posypujemy ciasto
- odstawiamy foremki w ciepłe miejsce na 15 minut
- wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 minut w temp. 220 stopni C



Ciasto całkowicie studzimy, możemy podać z masłem i miodem, dżemem, czy konfiturą, lub po prostu zjeść samo ze smakiem!








Życzę smacznego!

Miłego dnia!


Zapraszam na FB SmykWKuchni!







1 komentarz:

  1. Zapisuję! Muszę ją upiec, wygląda wspaniale! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI