Sernik waniliowy z bezą oblaną czekoladą i pistacjami ;-)))
Składniki:
1 kg sera (można użyć gotowego w wiadereczku)
1 całe jajo + 2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 esencja cytrynowa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki ucieramy mikserem. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni C.
Beza:
3 białka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę mieszamy. Na arkuszu papieru rysujemy koło wielkości tortownicy od sernika, łyżką wyjmujemy pianę, bardzo deliaktnie, formujemy łyżką ładną bezę pieczemy około 60 minut. W piekarniku gazowym 1. W elektrycznym na termoobiegu w temp jak najniższej, beza się suszy a nie piecze. Beza powinna być na półmiękka. Wykładamy po ostudzeniu na sernik. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posypujemy pokrojonymi pistacjami!
Niebo w gębie!
;-)
Szczerze polecam!!!
Podoba się Wam???
z samą rosą wyglądał bosko
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia ,cudowny z pistacjami.
OdpowiedzUsuńBardzo się podoba :) Wygląda bosko, a jak sobie wyobrażę, jak smakował, to aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńW taki razie można pięć beze na termoobiegu?
OdpowiedzUsuń