Intensywne w smaku jesienne tiramisu z karmelizowanymi gruszkami
to deser wart grzechu, wart chwili spędzonej przy filiżance aromatycznej kawy.
Na smak tiramisu wpływa kilka czynników, kawa to jej aromat
ukryty w espresso nadaje mu charakteru i pełni smaku, krem
na bazie mascarpone i ucieranych żółtek dodaje puszystości
i odpowiedniej konsystencji deseru.
Likier amaretto łączy smaki i zespala ze sobą.
Gorzka czekolada Goplana nadaje ostateczny sznyt i wieńczy ten pyszny deser.
to deser wart grzechu, wart chwili spędzonej przy filiżance aromatycznej kawy.
Na smak tiramisu wpływa kilka czynników, kawa to jej aromat
ukryty w espresso nadaje mu charakteru i pełni smaku, krem
na bazie mascarpone i ucieranych żółtek dodaje puszystości
i odpowiedniej konsystencji deseru.
Likier amaretto łączy smaki i zespala ze sobą.
Gorzka czekolada Goplana nadaje ostateczny sznyt i wieńczy ten pyszny deser.
Jesienią zawsze korzystam z dobrodziejstw matki natury,
dlatego tiramisu wzbogaciłam konferencjami w karmelu na bazie syropu klonowego.
Całość wyszła fenomenalnie! Bardzo Wam polecam ten deser!
dlatego tiramisu wzbogaciłam konferencjami w karmelu na bazie syropu klonowego.
Całość wyszła fenomenalnie! Bardzo Wam polecam ten deser!
PRZEPIS NA TIRAMISU Z GRUSZKAMI i czekoladą Goplana
około 25 biszkoptów podłużnych (u mnie włoskie)
czekolada gorzka Goplana
3 żółtka
5 łyżek cukru kokosowego
2 opakowania serka mascarpone
150 ml śmietanki 36%
2 espresso na bazie kawy Arabica
100 ml likieru Amaretto (opcjonalne karmelowy)
Wykonanie:
- żółtka ubij robotem z cukrem na puszystą masę, masa będzie gęsta, pojaśnieje i będzie bardzo puszysta, czas ubijania około 12 minut, dodawaj porcjami 1 opakowanie serka mascarpone i ubijaj dalej.
- śmietankę ubij na sztywno w osobnej misce, dodawaj porcjami 1 opakowanie serka mascarpone i ubijaj dalej
- połącz ze sobą masy i wymieszaj
- zaparz w ekspresie podwójne espresso, przelej je do miseczki dodaj likier Amaretto, namaczaj w płynie biszkopty za nim je ułożysz w formie
Gruszki:
2 gruszki konferencje
3 łyżki syropu klonowego
łyżka masła
Gruszki obierz, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię podlej 4 łyżkami wody i duś przez
5 minut pod przykryciem.
Zdejmij pokrywkę odparuj gruszki dodaj masło i syrop klonowy, skarmelizuj gruszki. Wystudź.
5 minut pod przykryciem.
Zdejmij pokrywkę odparuj gruszki dodaj masło i syrop klonowy, skarmelizuj gruszki. Wystudź.
Gruszki wyłóż na dno formy, dodaj namoczone biszkopty, przełóż kremem,
ponownie ułóż biszkopty i krem. Na sam wierzch posyp obficie startą na
tarce gorzką czekoladę Goplana.
ponownie ułóż biszkopty i krem. Na sam wierzch posyp obficie startą na
tarce gorzką czekoladę Goplana.
Deser schłodź w lodówce. Podawaj po schłodzeniu.
Jestem ciekawa jakie są Twoje ulubione smaki i desery jesienne?
Teraz masz szansę się nimi pochwalić i wygrać fantastyczne nagrody. W ramach konkursu "Let's bake" zorganizowanego przez markę Goplana co tydzień do wygrania jest robot planetarny marki SMEG,
trzy razy w tygodniu, bon o wartości 500 zł do sklepów DUKA (pamiętaj zachowaj paragon z zakupów!).
Teraz masz szansę się nimi pochwalić i wygrać fantastyczne nagrody. W ramach konkursu "Let's bake" zorganizowanego przez markę Goplana co tydzień do wygrania jest robot planetarny marki SMEG,
trzy razy w tygodniu, bon o wartości 500 zł do sklepów DUKA (pamiętaj zachowaj paragon z zakupów!).
W ramach konkursu Twoim zadaniem jest przygotowania dania z jednym
lub kilkoma produktami marki Goplana. Wygrywa najlepszy przepis i zdjęcie!
lub kilkoma produktami marki Goplana. Wygrywa najlepszy przepis i zdjęcie!
Życzę Ci powodzenia i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.