marca 08, 2019

Polędwiczki wieprzowe na puree z batatów i karmelizowaną cykorią.







Na swoim instagramie pokazywałam Wam przepis na polędwiczki wieprzowe, z puree z batatów podane z karmelizowaną cykorią, po filmikach dostałam od Was masę wiadomości i bardzo się cieszę, że przepis przypadł Wam do gustu. Postanowiłam go tutaj bardzo dokładnie spisać. Wybaczcie słabe zdjęcia, ale robione na szybko prawie po ciemku ;-). Przepis choć może wydawać się komplikowany jest banalnie prosty a całość zrobicie w 15-20 minut.
To lecimy z przepisem!



POMARAŃCZOWE PUREE Z BATATÓW:

- 2 duże lub 3 małe bataty
- dwie łyżki masła
- sól
- sok z 1/2 pomarańcza

Bataty obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę wrzuć na wrzątek i gotuj do miękkości. Odcedź, dodaj masło i sok, zmiksuj blenderem na jednolitą gładką masę.

KARMELIZOWANA CYKORIA

wskazówka: kup dobrą cykorię, nie może być narażona na zbyt dużą ilość światła, tacka powinna być odwrócona do góry nogami. Cykoria sama w sobie ma gorzki posmak, można go usunąć na kilka sposobów, zawsze usuń głąb. Możesz też ją zblanszować lub posolić i odstawić na godzinę, jeśli masz tyle czasu.

Na patelnię dodaj łyżkę masła, dwie łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, dodaj ząbek czosnku podsmaż przekrojoną na 4 części cykorię na złoty kolor, dodaj sok z 1/2 pomarańcza i duś przez 3 -5 minut, dodaj dwie łyżki miodu lub syropu klonowego i pozwól aby się skarmelizowała.

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NA SZYBKO

- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- sol, pieprz, gałązki rozmarynku
- olej rzepakowy tłoczony na zimno plus masło


Polędwiczkę obierz z błony, przekrój na dwie równe części. Na tłuszcz na patelnię dodaj czosnek, szalotkę i rozmaryn, obsmaż polędwiczkę z każdej ze stron. Zdejmij z patelni i pokrój na około 1,5 do 2 cm plastry (będzie różowa w środku), sok z deski wlej na patelnię. Wrzuć pokrojone plastry polędwiczki, dopraw solą, pieprzem i majerankiem - dosłownie dwie szczypty. Pamiętaj, że czosnek i szalotka nie mogą się przypalić!
Każdy plaster polędwiczki smażymy z oby dwóch stron dość krótko, około 40 sekund do 1 minuty. Zdejmujemy szczypcami z patelni. Do pozostałego sosu dodaj 1/4 kostki masła, patelnię zdejmij z ognia i wprowadź pomału masło, jak się rozpuści dodaj plastry polędwiczki i zagotuj przez 30 sekund do minuty. Mięso jest gotowe.


Na talerz wyłóż puree z batatów, na nie skarmelizowaną cykorię i obok polędwiczkę z sosem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI