czerwca 26, 2018

Lekka sałatka na lunch z rybą i warzywami.


Latem każdy z Nas dużo chętniej sięga po zdrowe sałatki. To, że jestem miłośnikiem ryb wiecie nie od dzisiaj. Dlatego dość często proponuję Wam dania z rybą, dzisiaj u mnie dorsz. Sałatkę przygotowałam w formie tzw. jednogarnkowego dania. Sałatka sprawdzi się świetnie jako obiad, jest sycąca dzięki ryżowi, który znalazł się w jej składzie. Ponadto jest bardzo odświeżająca, znajdziecie w niej dużo warzyw sałaty, świeżej mięty, cytryny czy szparagów. 





przepis na sałatkę z rybą i szparagami:

-  2 garście ulubionej sałaty
- cztery małe porcje dorsza
- sok z 1 cytryny
- 1 torebka ugotowanego ryżu jaśminowego
- sól, pieprz
- wypustki z 1/2 granata
- 1/3 pęczka zielonych szparagów
- oliwa z oliwek
- syrop z agawy lub miód
- mięta

Rybę osusz i usmaż na oliwie/maśle z dodatkiem soli morskiej i otartej skórki z cytryny.

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć na wrzątek ( posolony i posłodzony) na 4 minuty. Przełóż do lodowatej wody. Odcedź, osusz. Usmaż na maśle z dodatkiem syropu z agawy. 

Ryż wymieszaj z posiekaną miętą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodaj sałatę, wypustki z granata, szparagi, całość dopraw solą i pieprzem.
Na wierchu ułóż rybę. Gotowe!



PS. w tym daniu nie żałuj dobrej oliwy z oliwek i syropu z agawy, to ich odpowiedni balans nadaje wyjątkowy smak potrawie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI