Wiosna zbliża się co raz szybciej, a my co raz chętniej w tym okresie czasu sięgamy po diety. Zaczynamy się masowo odchudzać. Bo większość z Nas w trakcie zimy zapomniała o zdrowych zachowaniach żywieniowych i dużo chętniej jadaliśmy to co ma zdecydowanie za dużo kcal. Kiedy przychodzi ten moment, że postanawiamy się odchudzić, często kompletnie nie mając o tym najmniejszego pojęcia, szukamy diety. Nie zastanawiamy się wtedy też nad skutkami zdrowotnymi diety, na którą zamierzamy przejść.
Zazwyczaj większość dziewczyn zaczyna bardzo restrykcyjnie ograniczać liczbę posiłków, jak i ich kaloryczność, szuka "szybkich" diet w internecie, bo teraz dla większości z Nas to pierwsze źródło informacji, część dodatkowo zaczyna ćwiczyć przed komputerem albo telewizorem ze znaną trenerką.
Cel jest jeden zgubić, jak najwięcej kilogramów, w jak najszybszym czasie. Jakie są efekty takiej diety? Możecie przypuszczać, zazwyczaj zaczyna się od bólu głowy, słabszej koncentracji, sinej cery, braku siły na cokolwiek, tym bardziej na kolejny trening, w skrajnych przypadkach pojawia się zanik menstruacji u kobiet, spowolnienie procesu przemiany materii do minimum. I tu pojawia się pierwsze zasadne pytanie?
Ale za nim odpowiemy sobie na to pytanie, powinniśmy się zastanowić czy jest sama dieta? Dieta, choć w naszej kulturze to słowo, od zawsze kojarzy się z jakąś chorobą, to nic innego jak nasz plan żywieniowy. To nasz sposób na odżywianie organizmu w niezbędne składniki pokarmowe. Dietą możemy leczyć wiele schorzeń i chorób, miedzy innymi otyłość i nadwagę. Dieta to również indywidualny plan żywieniowy, dopasowany do jednej, konkretnej osoby. Uwzględniający jej dobowe zapotrzebowanie energetyczne, styl życia, ilość treningów, choroby, nietolerancje pokarmowe czy alergie. Dieta nie ma na celu tylko pozbycie się nadprogramowych kilogramów. To tak na prawdę jeden z jej celów, głównym celem diety jest oczywiście aspekt zdrowotny, jak i wypracowanie prawidłowych zachowań żywieniowych, a całkowite wyeliminowanie błędów w dotychczasowym sposobie żywienia. To czas, w którym powinniśmy wypracować prawidłowe zachowania dla naszego organizmu jak np. zdrowy styl życia, ruch, sport, świadomość tego co, i jak jemy.
Prawidłowo skomponowana dieta powinna również uczyć Nas, przygotowywania posiłków w prawidłowy sposób. Dlatego czy zasadne jest stosowanie diet pudełkowych? Czy w trakcie takiej diety, pacjent jest w stanie nauczyć się wybierać odpowiednie produkty, czy pozna ich techniki przygotowywania? I czy w ten sposób nauczy się odżywiać racjonalnie?
Każdy kto chciałby zmienić swój dotychczasowy sposób żywienia, bądź być może dowiedzieć się dlaczego po mimo wielu różnych prób, nie osiągnął zamierzonego efektu, powinien poznać, podstawy zdrowego sposobu odżywiania się, posiąść wiedzę, o tym czym tak na prawdę jest dieta, czy powinniśmy i jak powinniśmy zmienić swoje dotychczasowe przyzwyczajenia. I przede wszystkim wiedzieć, jak obliczyć czy nasza masa ciała jest prawidłowa.
Jednym słowem za nim zaczniemy leczyć naszą nadwagę bądź otyłość (i celowo tutaj używam tego sformułowania- leczyć, nie wiem czy wiecie ale otyłość i nadwaga jest to choroba wpisana przez WHO na Międzynarodową Listę Chorób) powinniśmy poznać kilka faktów. Zapoznać się i zweryfikować dane o dietach niekonwencjonalnych, których tak wiele dostępnych jest w internecie, wiedzieć w jaki sposób dostosować dietę do swojego organizmu, bo dieta to plan odżywiania naszego jedynego w swoim rodzaju organizmu. Warto abyśmy wiedzieli jakie realne i prawidłowe cele sobie wyznaczyć, i jak do nich dążyć? Co będzie Nas motywowało? Jak będziemy wspierać naszą silną wolę? Wszystko to pozwoli Nam wytrwać w naszym postanowieniu i przede wszystkim lepiej zrozumieć jej przebieg.
Jak dobrze wiecie jestem absolwentką SGGW, wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, przez dziesięć lat, bo wcześniej w technikum o specjalizacji, analiza środków spożywczych, zdobywałam wiedzę o żywności, jej składzie, jej właściwościach, metodach badania; o żywieniu człowieka czy technologi żywności. I doskonale pamiętam, jak wiele razy przecierałam oczy ze zdziwienia, gdy dowiadywałam się nowych rzeczy, których wcześniej kompletnie nie byłam świadoma.
Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do zapoznania się z ofertą Uniwersytetu Otwartego SGGW i organizowanego w jego ramach kursu;
Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do zapoznania się z ofertą Uniwersytetu Otwartego SGGW i organizowanego w jego ramach kursu;
Jak się nie odchudzać - Jak zacząć, wytrwać i ustabilizować efekt odchudzania.
W ramach w/w kursu zdobędzie zakres wiedzy, o którym wspominałam już wyżej. Dowiecie się, co wpływa na powodzenie lub nieskuteczność diety odchudzającej. Zdobędziecie wiedzę z zakresu redukcji masy ciała.
Dowiecie się również nie tylko czym jest dieta odchudzająca, ale również co to jest nawyk a zachowanie żywieniowe. Czy to, to samo czy jednak niekoniecznie? Dowiecie się też więcej na temat siły nawyku, tzw. pętli nawyku i złotej zasady nawyku. Poznacie też mechanizmy z dziedziny psychosomatyki w procesie redukcji masy ciała. Jakie potrzeby psychiczne są zaspokajane podczas jedzenia. Zgłębicie wiedzę odnośnie motywacji w procesie redukcji. Jakie techniki powodują zwiększenie naszej motywacji, i co robić aby cieszyć się z efektów odchudzania.
W sytuacjach stresowych, bardzo często, większość z Nas "zajada stres", dlaczego tak jest i z czym to się wiąże? Jakie mechanizmy fizjologiczne w naszym organizmie wpływają w następstwie na nasze dalsze zachowania żywieniowe.
Wszystkie te informacje pozwolą Wam lepiej poznać nie tylko wasze potrzeby, a dokładnie rzecz ujmując potrzeby waszego organizmu, ale pozwolą Wam lepiej zrozumieć Wasz organizm, wpływ diety na jego prawidłowe funkcjonowanie. Będzie wiedzieli jak sobie samemu pomóc, jak siebie motywować i przede wszystkim jak osiągnąć wyznaczony cel.
Kurs odbywa się w weekendowo: 11.03-2017 -26.03.2017
Więcej informacji na temat kursu znajdziecie na https://www.uo.sggw.pl/pl/
Zachęcam Was, również, do zapoznania się z bardzo ciekawą tegoroczną IX Edycją Kursów Żywność i Żywienie- Uniwersytetu Otwartego SGGW, w ramach których możecie odbyć kursy o tematyce:
1. Co jak i kiedy jeść- czyli sztuka właściwego odżywiania
2. O czym lekarze Ci nie powiedzą, czyli jak dieta leczy lub wspomaga leczenie różnych chorób
3. Opakowanie żywności źródłem wiedzy o produkcie spożywczym
4. Psychodietetyka na przestrzeni życia
5. Świadomy konsument żywności
Sama na swoim przykładzie wiem jak zdobyta wiedza, zmieniła nie tylko mój sposób postrzegania żywności i żywienia, ale także moich bliskich. I to nie ukrywam mój sukces, ze udało mi się moich bliskich, w tak dużym stopni uświadomić, że nie są dla nich obce etykiety na produktach, wiedzą jak je czytać, i jak je rozumieć. Jeśli i ty chcesz poznać różnicę w słowie "najlepiej spożyć przed ..." a "należy spożyć do...", bądź dowiedzieć się czym różni się "jogurt truskawkowy" od "jogurtu o smaku truskawkowym", czym są podawane symbole na etykietach to odnajdziesz w ofercie kursów coś dla siebie.
Żywność i żywienie są nieodłącznym elementem naszego życia, decydują w głównej mierze o jakości naszego życia, o naszym zdrowiu i często o zdrowiu naszych bliskich. Bo pierwszego wyboru dokonujemy już w sklepie, to tam sięgamy po produkty, z których potem przygotowujemy posiłki, to my - kobiety często jako te, które przygotowują posiłki w domu, uczymy naszych najmniejszych, nie tylko smaku, i tego w jakim stopniu będziemy dodawać sól do naszych posiłków. Nie wiem czy zastanawialiście się kiedyś, że jako malutkie dzieci, jedliśmy wszystkie potrawy mdłe, bez soli, bez cukru i one nam smakowały, to potem my dorośli dajemy dzieciom potrawy ucząc ich smaku, i to już od maleńkości kształtujemy w nich odczucie słodkości, i tego czy coś jest słone, bądź nie. Nie dodając kompletnie do niczego soli w naszej diecie, i tak dostarczamy jej już za dużo, ponieważ wszystkie produkty jakie jemy mają już w swoim składzie sól. Tak samo jest cukrem. Piszę o tym aby uzmysłowić Wam trochę jak ważne jest to, co i jak jeść. Jak w Nas samych, ale też w naszych bliskich, od początku wykształcić dobre zachowania żywieniowe.
Jak ważne jest aby być świadomym konsumentem żywności, wiedzieć jak często domowym sposobem przygotować produkt jakościowo lepszy od tego na sklepowej półce, jakich produktów powinniśmy się wystrzegać, jak nauczyć się czerpać radość z przygotowywanych posiłków i jak je planować. Na te jak i wiele innych pytań, odpowiedzi znajdzie podczas prelekcji na kursach, na Uniwersytecie Otwartym SGGW. Bardzo podoba mi się ta inicjatywa i pomysł, który daje możliwość każdemu zdobycia wiedzy od wykształconych fachowców w tej dziedzinie.
Polecam Wam gorąco!
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń