Szarlotka na ciepło z jagodami i malinami! PRZEPIS!
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i pewnie o tym wiecie bo wspominałam to już nie raz. Mimo tego, że to nie jest to żadne wyszukane ciasto, to bardzo je lubię. Uwielbiam jabłka o każdej porze roku, lubię cynamon i ciasto kruche. I szarlotka gotowa! Najlepszą szarlotkę z życiu jadłam kiedyś na Murowańcu (schronisko w Tatrach), niestety trafiłam tylko raz na taką na prawdę wyjątkową, miała w sobie jabłka krojone z plasterki i takie prażone, była możliwość zamówienia jej z jagodami i kwaśną śmietaną ;-))) I ja do dziś wspominam tą szarlotkę! Pyszną jadłam też w schronisku przy zejściu z Wołowca. W ogóle jakoś najlepsze szarlotki jadam w górach - Tatrach. Nigdzie indziej nie smakują mi tak dobrze jak tam, może to za sprawą kilometrów w nogach, a może widoków, nie wiem. Ale na pewno chodzi o smak! Dzisiaj też pyszna szarlotka, bo nietuzinkowa z dodatkiem malin i jagód. Wyszła przepyszna! Ciasto tak kruche aż się chce od razu dokładkę!
Jak zrobić szarlotkę w domu?
CIASTO KRUCHE
Ciasto na szarlotkę, jest ciastem kruchym. Ciasto takie charakteryzuje się określoną proporcją tłuszczu do mąki i żółtek. Tłuszcz jaki powinniśmy wybrać to oczywiście masło. Im lepszej jakości tym lepiej. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Ciasto kruche zagniatamy bardzo szybko, dodajemy zawsze wszystkie składniki mocno schłodzone. Im więcej żółtek, tym lepiej, tym ciasto będzie bardziej kruche, bardziej smaczne. Najlepszy rezultat osiągnięcie gdy proporcja masła do mąki będzie 1:2 tj. na każde 100 g masła 200 g mąki. Na kostkę masła tj. 200 g, używać powinniśmy minimum 5 żółtek.
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ
SKŁADNIKI:
MASA JABŁKA-MALINY
- 6 jabłek
- 350 g malin mrożonych
- 6 - 8 łyżek cukru
Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę, umieść je w rondlu wraz z cukrem. Masę zagotuj, dodaj maliny. Masę gotujemy około 30 minut, cały nadmiar wody musi odparować.
Masę studzimy.
Wykładamy na formę wlepioną ciastem.
Masę studzimy.
Wykładamy na formę wlepioną ciastem.
Na ciasto:
- 150 g masła
- 300 g maki pszennej
- 6 żółtek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 130 g cukru pudru
- opcjonalnie łyżka śmietany
ponadto: szklanka jagód i cukier puder
ponadto: szklanka jagód i cukier puder
Składniki na ciasto, szybko zagniatamy. Ciasto schładzamy w zamrażalniku przez 12-15 minut. 3/4 ilości ciasta wylepiamy formę i od razu wylewamy masę z jabłek i malin. Posypujemy jagodami. Na wierzch układamy kratkę z ciasta. Pieczemy przez godzinę w temp. 160-170 stopni C.
Ciasto po upieczeniu troszkę studzimy, powinno być jeszcze lekko ciepłe i możemy podawać.
Bo szarlotka najlepsza na ciepło!
Posyp cukrem pudrem ;-)))
GOTOWE!
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWyglada cudnie! Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńTaka w sam raz na teraz,gdy mróz za oknem:)wprawdzie nie rozgrzeje,ale ucieszy:)))
OdpowiedzUsuńJest przepyszna, robiłam w weekend i zjedliśmy na ciepło z lodami 😋😋
OdpowiedzUsuń