Lekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco ;-).
Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego. Rogaliki możecie nadziać ulubioną marmoladą, jeśli chcielibyście użyć dżemu to wybierzcie taki aby był gęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał z rogalików.
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki tortowej + do podsypywania
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego
- 120 g cukru
- 1 masło (200 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Marmoladę przemieszaj w słoiczku.
Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Każdą cześć rozwałkuj wałkiem na okrąg, który dzielimy na 6 lub 8 równych trójkątów, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki.
Na podstawie trójkąta, układamy dżem i rolujemy.
Rogaliki układamy na blaszce, każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobioną cukru brązowego.
Rogaliki pieczemy w temp 185 stopni C, grzanie: dół + termoobieg, czas: 18-20 minut.
Smacznego!
;-)))
Pięknego Dnia!
Do zobaczenia na instagramie! Smyk_W_Kuchni ;-)))))
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i apetycznie:)
OdpowiedzUsuń