Letni, lekki i smaczny obiad! Pieczone w mundurkach młode ziemniaki, kurczak w sosie z chili i różowym pieprzem, podane z jędrnymi zielonymi szparagami!
Jestem w raju! Do ziemniaczków zrobiłam sos czosnkowy to połączenie może i banalne,
ale jednak najlepsze ;-).
Życzę smacznego!
SKŁADNIKI:
- pęczek szparagów zielonych
- młode ziemniaczki około 1,5 kg
- masło
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 2 piersi z kurczaka
- nitki chili
- różowy pieprz
- łyżka mąki
- 150 ml śmietanki
- przyprawa harissa
- 250 ml jogurtu naturalnego
- czosnek
Wykonanie:
- ziemniaki umyj i wyszoruj, każdego z osobna zawiń w folię aluminiową wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni C.
- czosnek przeciśnij przez praskę dodaj jogurt, posól, odstaw na minimum 2 godziny
- na patelni rozpuść łyżkę masła i 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną pierś z kurczaka zamarynowaną w przyprawie harissa, obsmaż dwustronnie; dodaj nitki chili (może być świeże), pieprz różowy, podlej śmietanką, gotuj 10 minut, dodaj 150 ml wody. Zagęść mąką.
- szparagi obierz i gotuj 10-11 minut we wrzątku.
- Ziemniaki wyjmij z pieca przekrój na pół, posól, polej sosem, wyłóż szparagi, polej odrobiną roztopionego masła, podaj z mięsem i sosem.
Smacznego!
Pyszne ziemniaczki, super obiad :)
OdpowiedzUsuń