czerwca 16, 2015

Ravioli z truskawkami!








Ravioli uwielbiam, i chyba to wszystko w tym temacie! ;-) heheheh Pyszotka świeże truskawki, biały ser, troszkę śmietanki i letni obiad, aż się uszy trzęsą! ;-))
Ciasto na ravioli przygotowuje według przepisu Gwyneth Paltrow (po lekkim zmodyfikowaniu, tj. mniej żółtek, a dokładnie o 2 mniej ;-))) )












SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

- 1 duże jajko
- 4 żółtka
- 150 g mąki
- łyżeczka oliwy
- łyżka letniej wody

Na stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, wpij jaja, wlej olej. Widelcem powoli zasypuj mąką jajka, i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdyby było za mokre, dodaj mąki (wszystko zależy od rozmiaru jaj i wilgotności otoczenia). 
Ciasto wyrobione włóż do woreczka foliowego. Niech odpocznie 15 minut. 
Ciasto wałkujemy. Zagniatamy ravioli. (najlepiej kupić sobie takie kółeczko do ravioli, idzie wtedy jak burza ;-).
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.
Wrzucaj po 6- 10 sztuk i gotuj, od momentu jak wypłyną na wierzch zmniejsz ogień i gotuj maxymalnie 2-3 minuty.






Smacznego!

5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI