Szybki obiad dla całej rodziny! Pieczony łosoś w sosie musztardowo - miodowym z pomidorkami, z pieczonymi frytkami i mizerią. Bardzo lubię połączenie ryby z sosem słodko- ostrym, łosoś sprawdza się zawsze. Smakuje tym małym i tym dużym.
SKŁADNIKI:
- filety z łososia
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy z pomarańczami (do kupienia np. w Lidlu)
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 limetki
- świeża bazylia
- frytki gotowe karbowane
- ogórki zielone
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietany 12%
- 100 ml mleka
- sól, cukier
Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy masłem klarowanym i oliwą wymieszaną z musztardą, miodem, sokiem z limety i solą. Układamy pomidorki. Zapiekamy 13-17 min w temp 220 stopni C.
Frytki pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Ogórki szatkujemy na plasterki, zalewamy sosem z jogurtu, śmietany i mleka. Doprawiamy.
Posypujemy świeżą bazylią.
Smakowicie wygląda ten łosoś :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń