maja 04, 2015

ŁOSOŚ W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM!


Szybki obiad dla całej rodziny! Pieczony łosoś w sosie musztardowo - miodowym z pomidorkami, z pieczonymi frytkami i mizerią. Bardzo lubię połączenie ryby z sosem słodko- ostrym, łosoś sprawdza się zawsze. Smakuje tym małym i tym dużym.



SKŁADNIKI:

- filety z łososia
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy z pomarańczami (do kupienia np. w Lidlu)
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 limetki
- świeża bazylia

- frytki gotowe karbowane

- ogórki zielone
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietany 12%
- 100 ml mleka 
- sól, cukier






Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy masłem klarowanym i oliwą wymieszaną z musztardą, miodem, sokiem z limety i solą. Układamy pomidorki. Zapiekamy 13-17 min w temp 220 stopni C. 

Frytki pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

Ogórki szatkujemy na plasterki, zalewamy sosem z jogurtu, śmietany i mleka. Doprawiamy.






Posypujemy świeżą bazylią.




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI