grudnia 09, 2014

Drożdżowe z jagodami i kruszonką!



Jakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-).

Zapraszam!



SKŁADNIKI:

- 1 kg mąki pszennej babuni
- 1 paczka drożdży
- 5 jaj
- 1 - 1,3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- masło 1 kostka



Na nadzienie:

5-7 łyżek cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie)
- 2 szklanki jagód
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek dużych
- 3 płaskie łyżki maki ziemniaczanej


Do dużej miski wsyp mąkę zrób wgłębienie. W kubeczku wymieszaj drożdże z 1/2 szkl. ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Wlej w wgłębienie i zmieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. Tak powstaje rozczyn. Miskę odstaw w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi swoją objętość. Wlej pozostałą cześć ciepłego (nie gorące!) mleka. Jajka roztrzep trzepaczką, dodaj do miski.
W rondelku stop masło, dodaj cukier i rozpuść go. 
Składniki energicznie mieszamy ze sobą. Ciasto drożdżowe wyrabiamy minimum 12 minut ciągle. Tak aby jak najwięcej je napowietrzyć.
Ciasto ma się odklejać od ręki i być puszyste. Gdyby było zbyt tępe (twarde) dodaj 3 łyżki stopionego masła. Zbyt rzadkie dodaj mąki.
Ciasto podsyp mąką i odstaw w misce do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoja objętość, to wykładamy go na stolnicę. 
Dzielimy na dwie części i rozwałkujemy na dwa blaty. Smarujemy nadzieniem. Rolujemy. Tniemy na równe ślimaki i ustawiamy koło siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Na kruszonkę:

- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki masła


Kruszonką posypujemy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Temp. 200 stopni C.


Smacznego!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI