listopada 11, 2014

Roladki z kurczaka, pieczona figa, dynia i chipsy z buraka! Dietetyczny obiad!



Krótko rzecz nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-).
Na talerzu ląduje pieczona pierś z kurczaka nadziewana dynią i ziołami, podałam z zapiekaną figą, plastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie!



składniki:

- pierś z kurczaka
- 1/4 dyni piżmowej
- czosnek
- 2 figi świeże
- burak
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- miód
- kardamon mielony
- liście bazylii, oregano
- sok z cytryny


Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż tak aby powstał jak największy prostokąt. 
Plaster dyni obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, posól, posyp kardamonem.
Na plaster- prostokąt z piersi kurczaka posyp świeże zioła, kosteczki z dyni, skrop obficie sokiem z cytryny można dodać ewentualnie świeży imbir. Dopraw solą. Zroluj w roladę.
Ułóż w naczyniu do zapiekania.
Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu. 
Roladę z kurczaka skrop obficie oliwą z oliwek i piecz około 45 minut w piekarniku co jakiś czas podlewając sokiem z naczynia.

Podawaj gorące!

Smacznego!





2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI