Stali czytelnicy doskonale wiedzą, że lubię smaki kuchni chińskiej, i tym też razem postanowiłam przygotować kaszę pęczak wykorzystując kilka produktów typowych dla kuchni dalekiego wschodu.
Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu!
SKŁADNIKI dla 2 osób:
- szklanka kaszy pęczak
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól morska
- 1,5 gruszki
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula szalotka
- olej sezamowy
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- łyżka miodu
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną pietruszkę.
Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj aż się zacznie karmelizować.
Podawaj z gorącą kaszą, posyp płatkami migdałowymi i polej olejem sezamowym!
Pyszne!
mniam ;)
OdpowiedzUsuńprzepis rewelacyjny!
OdpowiedzUsuń