Wiecie, że jednym z najbardziej rozpoznawalnych zapachów na świecie oprócz kawy jest zapach świeżo upieczonego pieczywa?
Kto jest się w stanie jemu oprzeć?
Prawdziwy dom, a w nim otulający i rozpieszczający zapach wyjętych prosto z pieca chrupiących bagietek...
mniammm...
SKŁADNIKI:
NA ZAKWAS DROŻDŻOWY:
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych
- 200ml wody
- 2-3 szczypty soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki połącz ze sobą, odstaw w bezpieczne miejsce na całą noc.
NA CIASTO GŁÓWNE:
-300 g mąki pełnoziarnistej
- 400 g mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska
- 400- 450ml wody
- sól
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- zaczyn drożdżowy (cały)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mąka do podsypywania
Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 25 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50- 55 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
CHRUPIĄCE.....
;-))
SMACZNEGO!
Wyglądają smakowicie. Z chęcią wypróbuje twój przepis na pyszne bagietki. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń