sierpnia 04, 2014

PEŁNOZIARNISTE PSZENNE BAGIETKI!








Wiecie, że jednym z najbardziej rozpoznawalnych zapachów na świecie oprócz kawy jest zapach świeżo upieczonego pieczywa?

Kto jest się w stanie jemu oprzeć?

Prawdziwy dom, a w nim otulający i rozpieszczający zapach wyjętych prosto z pieca chrupiących bagietek...

mniammm...


SKŁADNIKI:

NA ZAKWAS DROŻDŻOWY:

- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych
- 200ml wody
- 2-3 szczypty soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki połącz ze sobą, odstaw w bezpieczne miejsce na całą noc.


NA CIASTO GŁÓWNE:

-300 g mąki pełnoziarnistej
- 400 g mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska
- 400- 450ml wody
- sól
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- zaczyn drożdżowy (cały)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mąka do podsypywania


Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 25 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50- 55 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.



CHRUPIĄCE.....

;-))




SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie. Z chęcią wypróbuje twój przepis na pyszne bagietki. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI