Jabłecznik wyszedł obłędny, rozszedł się cały nim dobrze wystygł ;-). Z dużą ilością świeżych polskich jabłek, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możecie też go podać z kulką lodów waniliowych!
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE NA JABŁECZNIK:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła z lodówki
- 3/4 szkl. cukru
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu
pozostałe składniki:
- 1-1,5 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kakao
- 4 łyżki cukru
Ciasto kruche należy przygotowywać zgodnie z zasadami:
- masło zawsze musi być mocno schłodzone
- ciasto zagniatamy nożem, siekając je na stolnicy
- nie ogrzewamy ciasta dłońmi
- przed wyłożeniem na blachę zawsze schładzaj w lodówce co najmniej 30 minut
- ciasto wstawiamy zawsze do nagrzanego pieca temp pieczenia 220 stopni C.
Składniki na ciasto zagniatamy siekając nożem na stolnicy. Ciasto owiń w folię schładzaj w lodówce 30-60 minut. 3/4 ciasta wyłóż na blachę posyp kakao, ułóż posiekane jabłka, posyp cynamonem i cukrem. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, odrywając po kawałeczku formuj w małe kółka i wykładaj na jabłkach. Gotowe włóż do piekarnika i piecz 50 minut na złoty kolor.
SMACZNEGO!
pychota ;P
OdpowiedzUsuń