sierpnia 31, 2014

Makaron z tuńczykiem i awokado! Pyszne i szybkie danie!



Dzisiaj polecam Wam dość wysokoenergetyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się przed dużym wysiłkiem fizycznym. Nie jest on ciężki, wręcz przeciwnie, będzie po nim, czuć się lekko, ale zawartość białka (z mięsa ryby) jak i ilość węglowodanów (źródłem których jest głównie makaron) pozwoli Wam osiągnąć dobre wyniki sportowe.




SKŁADNIKI DLA 2 OS.
- dwie garście makaronu z mąki durum np. kokardki
- 3/4 awokado
- kilka listków bazylii
- puszka tuńczyka w oleju
-1/4 pęczka natki pietruszki
- 1,5 szt. pomidora
- ząbek czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz kolorowy, ewentualnie chili

Na rozgrzaną patelnię wlej olej  1,5 łyżki oleju z puszki. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, czosnek i chili. Podsmażaj 4 minuty ciągle mieszając, dodaj tuńczyka. Podsmażaj tylko 1,5 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę z pietruszki, pokrojone w kostkę awokado, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj delikatnie, podawaj od razu!

PYSZNE!



MIŁEJ NIEDZIELI!

;-)




5 komentarzy:

  1. Szukając w necie przepisu na obiad z avocado trafiłam tutaj.Akurat wszystkie składniki były w domu.Szybkość przygotowania skłoniła mnie do spróbowania.Rzeczywiście danie do wykonania na szybko-dosłownie w czasie gotowania makaronu.
    Znakomite!
    Bogate w smaku i pokuszę się kiedyś podać nawet gościom! Mniaam....

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny ja dodałam jeszcze parmezan😀

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI