października 27, 2013

Śmietanowy tort jeżynowo - malinowy


Szukacie pomysłu na tort na specjalną okazję? To propozycja dla Was. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i pięknie się prezentuje.


Składniki:
1 litr śmietany 36%
300 ml konfitury malinowej
250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny)
śmietan-fix 2szt


na biszkopt
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito
1,5 szklanki cukru

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ubijamy ponownie na sztywną masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylewamy do tortownicy o średnicy od 22 max do 24 cm. Pieczemy 50 minut  220 stopni C


Wykonanie krem:
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy śmietan-fix, do jednej miski przekładamy 1/3 śmietany dodajemy 150 ml konfitury malinowej. Do pozostałej śmietany dodajemy mus jeżynowy ubijamy.

Biszkopt kroimy na 3 części, przygotowujemy poncz (pół szklanki przegotowanej wody, 4 łyżki syropu sosnowego, sok z polowy limonki)

kolejność od dołu:
biszkopt
konfitura malinowa
śmietana malinowa
biszkopt
śmietana jeżynowa
biszkopt śmietana jeżynowa i dekoracja tortu.

 

 Smacznego!

Miłego dnia!
;*


6 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI