Składniki:
1 litr śmietany 36%
300 ml konfitury malinowej
250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny)
śmietan-fix 2szt
na biszkopt
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito
1,5 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ubijamy ponownie na sztywną masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylewamy do tortownicy o średnicy od 22 max do 24 cm. Pieczemy 50 minut 220 stopni C
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy śmietan-fix, do jednej miski przekładamy 1/3 śmietany dodajemy 150 ml konfitury malinowej. Do pozostałej śmietany dodajemy mus jeżynowy ubijamy.
Biszkopt kroimy na 3 części, przygotowujemy poncz (pół szklanki przegotowanej wody, 4 łyżki syropu sosnowego, sok z polowy limonki)
kolejność od dołu:
biszkopt
konfitura malinowa
śmietana malinowa
biszkopt
śmietana jeżynowa
biszkopt śmietana jeżynowa i dekoracja tortu.
Smacznego!
Miłego dnia!
;*
Jeżyny, maliny... Bosko!
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
UsuńWygląda cudnie, kolor ma prześliczny :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie kolor mi wyszedł extra, ;-))
UsuńBardzo apetyczna sztuka:)
OdpowiedzUsuńDZIĘKI;-)
Usuń