listopada 11, 2017

CYNAMONOWE ROLOWANE BUŁECZKI


CYNAMONOWE BUŁECZKI


Cynamonowe rolowane bułeczki, kojarzone głównie ze Skandynawią, to coś co uwielbiam, robi się je niczym lotem błyskawicy, są obłędnie dobre i długo zachowują świeżość. Polecam Wam te rolowane ślimaczki niczym prosto ze Szwecji.







SKŁADNIKI:

- 450 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 2 małe jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- około 1/2 szklanki mleka 
- paczka drożdży instant

Drożdże zmieszaj z ciepłym mlekiem i odstaw na 5-10 minut, powinny się spienić.
Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko z drożdżami, cukier i jajka, zacznij zagniatać ciasto. W mikrofali rozpuść masło i zacznij dodawać do ciasta. Ciasto powinno być zagniatane minimum przez 15 minut, najlepiej 20 min. 
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli będzie Ci się kleić do rąk to dodaj 50 gram mąki.
Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie podziel na pól. Rozwałkuj każdy kawałek na prostokąt, który smarujemy roztopionym masłem, posypujemy brązowym cukrem, cynamonem i odrobiną kakao. rolujemy i tniemy rolkę na ślimaki. Układamy na blaszce, wierzch smarujemy roztopionym masłem.
 Z tej porcji wyjdzie Wam duża blacha około 12- 15 sztuk.
Bułeczki cynamonowe pieczemy przez 22 do 25 minut na złoty kolor.
Temp. 180 stopni C z termoobiegiem.
Smacznego!

P.S. Bułeczki można polukrować ale dla mnie byłyby za słodkie, więc, jak uważacie.





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam cynamon i ciasto drożdżowe, coś mise wydaje, ze nastęny wypiek będzie zawierał te składniki. Ależ mi zapachniało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. POLECAM, to takie ciasto pól drożdżowe pół kruche, przepyszne są! ;-)

      Usuń
  2. Czy można zamiast nadzienia cynamonowego dać nutelle? zależy mi na czekoladowym nadzieniu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście ze tak, nutelle, dżem czy tez starta czekoladę na tarce ��

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI