maja 08, 2017

OMLET ZE SZPARAGAMI I PSTRĄGIEM







OMLET ZE SZPARAGAMI, PSTRĄGIEM I MOZZARELLĄ!

Przepyszny pomysł na śniadanie bądź lunch. Uwielbiam omlety, uwielbiam szparagi! Przepyszne danie, które trzeba koniecznie zjeść o tej porze roku.
Jak dobrze wiecie jestem fanką śniadań i lunchy, lubię je celebrować, jak tylko mam taką możliwość.

To danie było naszym późnym śniadaniem i za razem obiadem. Robi się je dosłownie w kilka minut.


SKŁADNIKI:


- pęczek szparagów
- 2-3 plastry pstrąga wędzonego
- kulka mozzarelli
- kilka oliwek
- oliwa z oliwek
- masło
- świeży tymianek
- jajka ekologiczne (4 do 5 sztuk na dwie sztuki omletów)
- 2-3 łyżki mąki pszennej






Szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy ze skórki.
Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, oliwki na cienkie plasterki.
Żółtka oddziel od białek.
Na rozgrzanej patelni połącz masło i oliwę z oliwek dodaj szparagi i podsmażaj przez 4-6 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.







Białka ubij prawie na sztywno ( nie powinna być to sztywna masa, bo omlet będzie zbyt suchy), dodajemy żółtka i łyżkę mąki na 2 jaja. 
Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i łyżkę oliwy. Smażymy omleta na złoty kolor, z każdej strony.
Przekładamy szparagami, mozzarellą, pstrągiem. 
Posypujemy posiekanymi oliwkami i polewamy sosem z patelni po szparagach. Dodajemy na wierzch gałązkę tymianku.

Gotowe!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI