stycznia 09, 2017

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI NA ZIMĘ, Z JARMUŻEM I POSYPKĄ Z ZIAREN.



Zupa krem z dyni i warzyw korzennych z podsmażanym jarmużem i ziarnistą posypką!
Rozgrzewająca zupa na zimę!

Podczas zimy i takich silnych mrozów jak teraz te, które panują w naszym kraju, najchętniej zjadamy ciepłe, pożywne i rozgrzewające posiłki. Dla mnie od zawsze numer jeden na takie mrozy jest rozgrzewająca zupa z dyni i korzennych warzyw takich jak: marchewka i pietruszka. Podana z dawką zdrowych olejów zawartych w ziarnach słonecznika, dyni i płatków migdałowych, podana z chrupiącym lekko podsmażonym z dodatkiem czosnku jarmużem. Zupa ta jest bardzo pożywna ale lekka w formie. Ma gęstą formę zupy krem. Podawać możemy ją z grzankami z pieczywa bądź kromką chleba. Jest to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny w tym dla dzieciaków, które lubią jak coś chrupie ;-). Polecam Wam rozgrzewającą zupę z dyni na zimę!


JAK PRZYGOTOWAĆ ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ KREM Z DYNI?

Do przygotowania zupy krem potrzebujemy zaledwie kilku składników. Marchewki, pietruszki, czosnku, chili, dyni piżmowej w postaci puree. Chrupiącą posypkę przygotujemy z ziaren takich jak: słonecznik, dynia, możemy też wykorzystać: płatki migdałowe, orzechy laskowe, nerkowca czy ewentualnie zrobić grzanki z czerstwego pieczywa. Jako zdrowy i zielony dodatek wykorzystałam jarmuż.
Sprawdźcie listę składników i przygotujmy zupę- krem z dyni.





SKŁADNIKI:

- 2 szklanki puree z dyni piżmowej ( jeśli nie masz gotowego puree z dyni, dynię pokrój na ósemki, wyjmij gniazda nasienne, ułóż na blaszce, wstaw do pieca na pół godziny, oddziel miąższ od skórki. Miąższ zmiksuj blenderem)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- chili wedle uznania
- 1/2 cebuli lub 2 małe szalotki
- sól
- 1 rosołek - kostka 
-  3 łyżki śmietany np. 18% lub jogurtu
- 1-2 łyżeczki curry
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cm korzenia imbiru

W wysokim garnku rozpuść masło z oliwą, podsmaż posiekany czosnek, przyprawy, cebulę i imbir.
Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, duś 12-15 minut pod przykryciem.
Dodaj puree z dyni i 1 szklankę wody.
Całość gotuj przez 15 minut.
Zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dodaj śmietanę dopraw solą. Zagotuj.




PONADTO:

- 3 garście jarmużu
- 1/2 szklanki mieszanki ziaren: dyni, słonecznik i płatków migdałowych
- płatki czosnku bądź suszony czosnek
- oliwa z oliwek

Na oliwie z oliwek podsmaż jarmuż z czosnkiem, przez około 2 minuty.
Na suchej patelni zrumień, co chwilę mieszając ziarna.

Gorącą zupę nalewaj na talerze, dodaj po 2 łyżki jarmużu i 2 łyżeczki mieszanki ziaren.
Gotowe!



SMACZNEGO!

ŻYCZĘ DUŻO SŁOŃCA I CIEPŁYCH DNI!

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI