listopada 23, 2016

Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma




Kochani dzisiaj chciałabym Wam zdać relację z warsztatów kulinarnych w jakich miałam przyjemność brać udział w dniu 9 listopada w pięknym studio Smolna 8. Warsztaty odbyły się pod hasłem: Kulinarne nowINKI, mogliśmy na nich odkryć nowe i ciekawe połączenia smakowe z kawą Inką. Szefem kuchni był Sebastian Olma, znany Wam za pewne z programów kulinarnych z TV. Bardzo miły i sympatyczny szef w kuchni, o jakim każdy kuchcik mógłby pomarzyć. 


Podczas wspólnego gotowania przygotowaliśmy cztery propozycje kulinarne tj.:

Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami
Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym
Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym
Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym

 Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe napoje z dodatkiem kawy Inki, wiele z nich było dla mnie całkiem nowym odkryciem smakowym, a także niektóre połączenia nawet dla mnie były lekkim zaskoczeniem. Bardzo ciekawe i fajne połączenia smakowe. Na pewno warte spróbowania. 

Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów
- Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa
Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego
Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis
 Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego 
i z sokiem z aloesu









zdjęcie od fotografa z warsztatów

Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie tam i ja! hahah. Ciasto marchewkowe uwielbiam dlatego też lepiej nie mogłam trafić.
Wraz z dziewczynami lekko zmodyfikowałyśmy przepis szefa, dodając zdecydowanie mniej cukru, bo około 1/2 szklanki i około 30 g kawy Inki.

Nasza ekipa:

zdjęcie od fotografa z warsztatów

zdjęcie od fotografa z warsztatów


zdjęcie od fotografa z warsztatów

Przepis w oryginale podaję:

Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym
Składniki:
·         olej roślinny, 450 ml
·         mąka pszenna, 400 g
·         soda, 2 łyżeczki
·         cukier, 550 g (dodałyśmy 1/2 szklanki)
·         jajka, 5 szt.
·         sól, 1 łyżeczka
·         cynamon w proszku, 2 łyżki
·         marchewka tarta, 520 g
·         posiekane orzechy włoskie, 150 g
·         kawa zbożowa Inka klasyczna, 150 g (dodałyśmy 3 łyżki)

Sposób wykonania:
1.      Nagrzej piekarnik do ok. 160-170 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
2.      Wymieszaj wszystkie składniki ciasta marchewkowego w misce, aby dobrze 

i dokładnie połączyły się, poza marchwią i orzechami.

3.      Gdy ciasto już jednolitą konsystencję, dodaj startą marchewkę, kawę zbożową  

i orzechy. Wlej ciasto do blaszki i piecz przez około 1,15 h. Sprawdź za pomocą wykałaczki drewnianej, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wykałaczka jest czysta po wyjęciu to znaczy, że ciasto jest gotowe. 

4.      Zostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij.
5.      GOTOWE!


 
zdjęcie od fotografa z warsztatów

 Sos waniliowo-kardamonowy

Składniki:
·         jajka, 5 szt. 
·         cukier, 80 g 
·         śmietana 36 %, 0,5 l 
·         laska wanilii, 1 szt. 
·         kardamon, 5 g 

zdjęcie od fotografa z warsztatów


Sposób wykonania:
1.      Śmietanę podgrzej z wanilią i kardamonem, żółtka ubij z cukrem i stopniowo dodawaj do nich śmietanę.
2.      Całość przeżuć do rondelka i delikatnie podgrzewaj, aż masa zagęści się.
3.      GOTOWE!



zdjęcie od fotografa z warsztatów


zdjęcie od fotografa z warsztatów


Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami

Składniki na 5 porcji:
·         dynia, 2 kg
·         sól, pieprz, cukier
·         tymianek
·         włoszczyzna, 1 pęczek
·         imbir, 100 g
·         kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
·         chilli, 20 g
·         chleb tostowy
·         masło, 100 g
·         kolendra, 50 g


Sposób wykonania:

1.      Dynie pokrój na ćwiartki, dopraw solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.
2.      Wstaw do piekarnika na 20-25 minut do temp. 170 st. C.
3.      Z włoszczyzny ugotuj wywar warzywny.
4.      Upieczoną dynię przełóż do garnka, dodaj posiekany imbir, kawę zbożową i chilli.
5.      Wszystko smaż około 10 minut i zalej gotowym wywarem warzywnym, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką konsystencję.
6.      Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na maśle i przełóż na papierowy ręcznik.
7.      Zupę wlej do miski, posyp grzankami i świeżymi liśćmi kolendry.
8.      GOTOWE! 


zdjęcie fotografa


 Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym

Składniki:
·         kalafior, 1 szt.
·         olej do smażenia
·         mleko, 0,5 l
·         śmietana 36 %, 0,5 l
·         sól, pieprz
·         cukier, 100 g
·         morela suszona, 50 g
·         kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
·         orzech laskowy, 150 g

 

Sposób wykonania:
1.      Kalafior pokrój na większe różyczki, następnie przekrój je na połówki i zostaw do smażenia.
2.      Resztę kalafiora drobno posiekaj, włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy kalafior będzie odpowiednio ugotowany, zmiksuj go na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą i pieprzem.
3.      Wodę zagotuj z cukrem i dodaj posiekaną morelę.
4.      Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia.
5.      Różyczki kalafiora zanurz w kawie zbożowej i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru, przełóż do piekarnika i piecz ok. 10 minut w 170 st. C.
6.      Na talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym.
7.      GOTOWE!



Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym

 
Składniki na 5 porcji:
·         filet łososia, 700 g
·         biała kasza gryczana, 500 g
·         liść laurowy, ziele angielskie
·         kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
·         masło, 50 g
·         sól, pieprz
·         cukinia, 500 g

Sposób wykonania:
1.      Łososia smaż od strony skóry, następnie przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut do temp. 180 st. C.
2.      Białą kaszę gryczaną ugotuj w wodzie z liściem i zielem angielskim.
3.      Gdy kasza będzie miękka odlej z wody, dodaj kawę zbożową i zimne masło.
4.      Mieszaj tak długo, aż nie powstanie emulsja. Na koniec dopraw do smaku solą 

i pieprzem.

5.      Cukinię pokrój w kostkę, ugotuj w wodzie, do momentu, aż będzie miękka i odcedź.
6.      Ugotowaną cukinię wymieszaj z pesto ziołowym. Na talerzu ułóż pesto, kawałki cukinia, kaszę gryczaną i smażony filet z łososia.

7.      GOTOWE!
zdj. fotografa


I przepisy od grupy barmanów Rabarabry ;-)

Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów
 
zdjęcie fotografa

Składniki / porcja na 350 ml:
·         gorzkie kakao – ok. 10-15 g
·         starty cynamon – ok. 2-5 g
·         banany żółte – ok. ½ banana
·         banany czerwone – ok. ½ banana
·         kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 6-10 g
·         woda lub mleko ( do zaparzenia kawy ) – ok. 200-250 ml



Sposób przygotowania:
1.      Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
2.      Cynamon dokładnie mieszamy z gorzkim kakao.
3.      Banany myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy końcówki i rozgniatamy na jednolitą masę.
4.      Wszystkie składniki łączymy i zalewamy w szklance kawą.
5.      Według preferencji koktajl można dodatkowo podgrzać.
6.      GOTOWE!

  



Kulinarne NowInki – PRZEPIS KAWOWY NR 2



 
Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój.

Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa

Składniki / porcja na 350 ml:
·         wiórki kokosowe ok. 4-10 g
·         laska wanilii – 1 sztuka
·         śmietanka 36 % – ok. 25-50 ml
·         mleko 3 % – ok. 200-250 ml
·         czekolada mleczna ¼ tabliczki
·         kawa zbożowa Inka klasyczna ok. 6-10 g

Sposób przygotowania:
1.        Zaparzamy kawę zbożową Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
2.        W małym garnku podgrzewamy pół tabliczki mlecznej czekolady, dodając mleko, śmietankę, a następnie posypując laską wanilii.
3.        Na dno szklanki wrzucamy wiórki kokosowe i dodajemy rozpuszczoną, gorącą czekoladę.
4.        Całość zalewamy kawą, po czym posypujemy startymi wiórkami kokosowymi dla dekoracji.
5.        GOTOWE!



Kulinarne NowInki – PRZEPIS KAWOWY NR 3



Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój.

Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego

Składniki:  / porcja na 350 ml
·         mleko sojowe – ok. 200-250 ml
·         śmietanka 36 % m – ok. 25- 50 ml
·         laska wanilii – 1 sztuka
·         budyń waniliowy – ok. ¼ opakowania
·         kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 4 - 10 g

Sposób przygotowania:
1.      Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
2.      Przyrządzamy budyń w garnuszku, po ugotowaniu wstawiamy do zamrażarki na minimum 45 minut.
3.      Do szklanki z kawą dodajemy mleko sojowe, roztartą wanilię i śmietankę. Całość energicznie mieszamy.
4.      Dodajemy kawałeczki mrożonego budyniu według uznania.
5.      GOTOWE!



 
 zdjęcie fotografa

  


Kulinarne NowInki – PRZEPIS KAWOWY NR 4



Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój.

Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis
 
zdjęcie fotografa


Składniki / porcja na 350 ml:
·         pistacje łuskane – ok. 10 g
·         orzechy brazylijskie – ok. 2-5 g
·         orzechy laskowe – ok. 2-5 g
·         owoce physalis – 1 sztuka
·         kawa zbożowa Inka klasyczna 4 - 10 g
·         woda lub mleko (do zaparzenia kawy) – ok. 200-250 ml

Sposób przygotowania:
1.      Zaparzamy kawę Inka i przelewamy do garnka, trzymając na małym ogniu.
2.      Orzechy wsypujemy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 2-3 minut, co jakiś czas potrząsając.
3.      Orzechy z patelni wsypujemy do moździerza i rozgniatamy.
4.      Kawę z garnka przelewamy do szklanek, a następnie posypujemy ją pyłem z orzechów i dekorujemy owocami physalis.
5.      GOTOWE!

 
 zdjęcie od fotografa z warsztatów







Kulinarne NowInki – PRZEPIS KAWOWY NR 5


 
 


Kto jak kto ale ta Pani opowiadała bardzo ciekawie o samej produkcji kawy Inki, podczas konsumpcji, co mnie bardzo ciekawiło jako technologa żywności. A poza tym spójrzcie na ten look! Cudnie! ;-))) 






Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój.

Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego 
i z sokiem z aloesu

Ten napój właśnie przygotowywałam z dziewczynami ;-), kilka moich fotografii ;-)



 


Składniki / porcja na 350 ml:
·         ziarna lnu – ok. 5 g
·         łuskany słonecznik – ok. 5-15 g
·         sok z aloesu – ok. 25 ml
·         kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 5-10 g
·         woda lub mleko (do zaparzenia kawy) – ok. 250-300 ml

Sposób przygotowania:
1.      Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem na minimum 30 minut.
2.      Ziarna lnu i słonecznika rozgniatamy w moździerzu.
3.      Do szklanki wsypujemy rozgniecione ziarna i zalewamy kawą.
4.      Dodajemy – według uznania – sok z aloesu, nie mieszamy.
5.      GOTOWE!
  
zdjęcie fotografa


Przyłapana w akcji przez fotografa ;-)))
(zdjęcie fotografa)
 


;-) To był bardzo mile spędzony czas!

Polecam Wam wypróbowanie przepisów z kawą Inką!
;-)))






1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI