października 27, 2016

Tort kawowo - różany! Najlepszy tort na przyjęcie!


Tort na urodziny do zrobienia w domu!


Dzisiaj specjalnie dla Was mam tort! I to jaki tort! Pyszny, bardzo aromatyczny z dodatkiem kawy i konfitury z płatków róży. Obsypany gorzką czekoladą. chodził za mną taki domowy, prawdziwy tort, dobrze nasączony i przepysznymi warstwami, takimi jak lubię. Powiem Wam kochani, że co raz trudniej na różnych imprezach na, których jestem czy to urodziny czy imieniny, rocznice, o dobry i smaczny tort. Zazwyczaj to co dostaje na talerzyku ocieka sztucznymi barwnikami, nadmiarem cukru i uwaga...śmietaną "roślinną" czyli olejami z utwardzaczami. Ani to dobre, ani to smaczne, czasami wygląda a w cukierni kosztuje krocie.Niestety. Całe swoje dzieciństwo na każdej uroczystości czekało się na ten upragniony kawałek tortu, były to pyszne torty, na prawdziwym biszkopcie z wiejskich jaj, dobrze nasączone, często alkoholem (i jako dziecko się jadło o zgrozo heheheh), z masami często na bazie masła lub śmietany. Babcia je pieczołowicie zdobiła, potem moja mama stała się mistrzynią wypieków i torty były jej specjalnością. Aż nadto dostawała próśb i wręcz błagań koleżanek aby upiekła na ich uroczystości rodzinne. Nie potrafiła odmówić i często do późnych godzin nocnych siedziała i piekła te torty w kuchni. A mnie z czasem "wykorzystywała" do ich ozdabiania. Dzisiaj torty, na szczęście, w modzie takie mało zdobione, albo lekko obsypane, albo ozdobione kwiatami. Ten wypiek przypomniał mi czasy mojego dzieciństwa. Tort jest na prawdę prosty w wykonaniu i każdy nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę.
Zapraszam do wspólnego pieczenia.

Tort kawowy z różą!





SKŁADNIKI:

BISZKOPT (MAŁA WYSOKA TORTOWNICA):

- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka czubata skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Jak zrobić biszkopt na tort?


Białka oddziel od żółtek.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Żółtka wymieszaj w kubeczku z octem.
Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno za pomocą miksera. Dodaj żółtka i dalej ubijaj przez 3 minuty.
Następnie bardzo delikatnie i powoli dodawaj porcjami mąkę do masy przesiewając ją przez sito. Masę ubijamy tak, aby jak najbardziej ją napowietrzyć, ale nie możemy jej "zgnieść".
Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (mała wysoka tortownica, bądź zwykła- średnia).
Pieczemy na złoty kolor do suchego patyczka.
Czas pieczenia zależy przy biszkoptach od piekarnika u mnie piekłam 40 minut. Temp. 160 stopni C.
Grzanie: dół + termoobieg
Biszkopt wyjmujemy z pieca i całkowicie studzimy minimum 4 godziny.
Możemy go zostawić na noc a dalej tort przygotowywać następnego dnia.
Biszkopt kroimy na 3 blaty.


PONCZ DO BISZKOPTU:

- 1/2 szklanki lekkiej herbaty
- 2 łyżki syropu z dzikiej róży
- 1 kieliszek wódki (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki wody różanej

(jeśli nie posiadasz syropu różanego i wody różanej, to po prostu zrób poncz z herbaty z miodem i cytryną, dodaj troszkę rumu lub wódki)

Poncz musi być zimny do nasączania blatów.


Dolny blat biszkoptu układamy na tortownicy, nasączamy go polewając dokładnie ponczem z każdej ze stron.

Przygotowujemy płyn z żelatyną, który będziemy wykorzystywać do utwardzenia masy do tortu:
Potrzebujemy 1/2 opakowania "żelatyny w proszku na 2,5 litra". (Żelatyna jest w różnych opakowaniach, ja używam właśnie tej i tą Wam polecam)
Pół opakowania żelatyny wysp do kubka i zalej  4 łyżkami gorącej wody. Całość dobrze wymieszaj.

Jak zrobić masę do tortu?


MASA RÓŻANA:

- 3/4 słoika konfitury płatki róż w cukrze ( w zastępstwie możesz użyć marmolady różanej)

Tą masą smarujemy dolny blat. Na masę różaną wykładamy połowę masy kawowej (poniżej przepis).

MASA KAWOWA:

- 1 opakowanie serka mascarpone 
- 3 łyżeczki zaparzonego espresso
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki płynu z żelatyną

Serek mascarpone ubij mikserem na gładki puch, dodaj kawę, cukier i żelatynę. Dalej ubijaj, masa jest gotowa do przełożenia tortu.

Przykrywamy środkowym blatem biszkoptu, nasączamy go ponczem. I wykonujemy trzecią masę.

MASA BITA ŚMIETANA:

- 250 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki płynu z żelatyną.

Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach. Masa musi być sztywna. Dodajemy cukier i cieniutkim strumieniem płyn z żelatyną, szybko ubijamy. Masa jest gotowa od razu do przełożenia tortu.

Masę wykładamy na blat, przykrywamy ostatnim blatem biszkopta, nasączamy go ponczem.
Całość tortu smarujemy cienką warstwą masy kawowej.
Górę tortu obsypałam startą gorzką czekoladą.
Tort wstawiamy do lodówki na minimum trzy godziny.
Po tym czasie jest już gotowy do spożycia. 
Pamiętajcie, ze torty smakują najlepiej schłodzone przez około 6 godzin od zrobienia, kiedy to wszystkie smaki i aromaty się uzupełnią.

Zapraszam Was również na wczorajszy wpis i konkurs. Do wygrania zapas makaronów. Piszcie śmiało💗



Życzę Wam smacznego, jak już będziecie jeść tort przy kawie, to wpadnijcie na portal kawa.pl, który jest naszym partnerem. Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów z kawą włącznie, ale także ciekawe artykuły o kawie. Lektura strony na pewno umili Wam wolną chwilę.

Pięknego dnia!


3 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie!!! Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam mniam, jeśli ten torcik smakuje tak wspaniale jak się prezentuje to musi byc niebiańsko pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 36 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI