września 29, 2016

Zdrowe ciasteczka dla dzieci. Owsiane z nasionami chia.





Ciasteczka owsiane z puree z dyni i nasionkami chia.

Bardzo fajny i smaczny pomysł na jesienne zdrowe ciasteczka, bez glutenu, bez cukru z odrobiną miodu, z dodatkiem aromatycznych przypraw i oleju kokosowego. Są to niewątpliwie zdrowe ciasteczka dla dzieci. Nadają się idealnie jak zdrowa przekąska do szkoły, czy też propozycja jako podwieczorek. Ciasteczka można też zjeść na szybkie śniadanie z filiżanką mleka.
Samo ich przygotowanie to dosłownie kilka chwil, a potem 25 minut w piekarniku.
Ciasteczka możecie przygotować też ze swoimi pociechami.



WYKONANIE:

W/w składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odrywamy dłonią około łyżkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę, którą spłaszczamy na okrąg. Układamy koło siebie w odległości około 2 cm. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 25 minut, temperatura 170 do 180 stopni C. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor.
Ciastka całkowicie studzimy na kratce.



Życzę Smacznego!





8 komentarzy:

  1. To ja porywam jedno, no może dwa ;) Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olej rafinowany czy też niekoniecznie ? ;>
    Pozdrawiam i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dziecko praktycznie dostaje raczej mało słodyczy ale takim ciasteczkiem na pewno bym je poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 41 900 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI