lipca 27, 2016

Ogórki małosolne! Najważniejsze zasady przy robieniu ogórków!






Ogórki małosolne!

Kto ich nie lubi? Ja uwielbiam! Jak zrobić ogórki małosolne samemu w domu? Nic prostszego!
Wystarczy jeden dzień i mamy ogóraski. Idealne na kanapki, do obiadu, na grilla, na imprezy. Do czego dusza zapragnie! To czego potrzebujesz to dobrej jakości ogórki, zwróć uwagę aby były jędrne i ładnie zielone (nie kupuj nigdy w kolorze idącym ku żółci). Koper kwiat i zieloną cześć, łodygi również, czosnek, kawałek chrzanu i liść chrzanu. Ponadto woda i sól. To wszystko!
Cała tajemnica to jak je ułożyć, jak przechowywać? Doczytaj post do końca i zrób ogórki małosolne najlepsze jakie jadłeś!


Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wrzuć je do zlewu i zalej wodą i zostaw na godzinę. Ogórki w tym czasie po prostu "ujędrnią się", będą bardziej chrupiące i dużo lepsze w smaku. Znajdź duży słój, ułóż w nim czosnek, koper, liście chrzanu i pokrojony w kostkę chrzan. Ogórki układaj w słoju ciasno, zawsze jasną końcówką do dołu. Dzięki temu nie będą gorzkie!
Zrób zalewę, przegotuj wodę w czajniku na każdy litr zalewy dodaj czubatą łyżkę soli dobrej jakości. Wymieszaj tak aby sól się rozpuściła. Ostudź wodę, jeśli zalejesz ogórki wodą lekko ciepłą to  szybciej zajdzie proces fermentacji, ja właśnie tak robie i po 24h mam już małosolne. Pamiętaj woda może być lekko ciepła, nigdy ciepła ani gorąca. 
Zakręć słoik i postaw go w zimnym i ciemnym miejscu. 
Jeśli ogórki będą stały na słońcu będą gorzkie!
To najważniejsze zasady przy przygotowaniu ogórków małosolnych. Jak widzicie nic trudnego!
Zróbcie sobie na weekend, może będziecie mieć grilla albo imprezkę ze znajomymi, będą wtedy idealne!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 37 500 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI