grudnia 02, 2014

Chińczyk z orzeszkami z nerkowca!



Dzisiaj proponuję Wam przyrządzenie potrawy bardzo popularnej aczkolwiek nie jest ona wcale taka łatwa do przygotowania, jak na początku może się wydawać. Aby osiągnąć prawdziwie oryginalny smak potrawy trzeba uzbroić swoją kuchnię w typowe przyprawy i sosy do kuchni chińskiej. Ja osobiście kuchnię chińską uwielbiam i mam ich całą masę. Jeżeli to Wasza pierwsza przygoda z kuchnią dalekiego wschodu zapewniam, że nie będzie ostatnia. Danie jest boskie!


SKŁADNIKI:

- 1/2 mięsa z udźca z indyka
- olej rzepakowy
- 4 łyżki posiekanych orzeszków z nerkowca
- posiekana natka pietruszki lub kolendry
- sos sojowy jasny- 2 łyżki
- słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki
- ocet ryżowy- 1 łyżeczka
- 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej
- gwiazdka anyżu
- chili czerwone
- czosnek 2 ząbki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki przyprawy do woka
- makaron ryżowy
-olej sezamowy


WYKONANIE:

- rozgrzej woka wlej olej
- smaż indyka, czosnek, chili i przyprawy
- po 4 minutach dodaj sosy sojowe i ocet
- smaż ciągle mieszając aż nadmiar sosu się zredukuje
- po 3 minutach dodaj pomidorki koktajlowe, smażymy 1 minutę 
- makaron ryżowy zalej wrzątkiem
- dodaj posiekane orzeszki, dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, wyłóż na talerz posyp pietruszką i skrop olejem sezamowym
Pyszne!

Mniamiiii;-)))


Smacznego! 


Zapraszam na fan-page na Facebooka SmykWKuchni!




1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI