czerwca 05, 2014

OSTRO- SŁODKO- KWAŚNY = Kurczak w Meksyku! /kurczak








Drodzy Czytelnicy zapraszam Was bardzo gorąco na wizytę w dalekie strony do Meksyku i wypróbowania super przepisu na kurczaka w sosie pomidorowym ostro-słodko-kwaśnym. Moje ukochane połączenie smaków. Papryczka piri piri, co by o niej nie powiedzieć do łagodnych nie należy ;-). Świeży ananas, czosnek, cebulka, czarne oliwki i sos pomidorowy na bazie koncentratu pomidorowego Pudliszki. EXTRA!





CZEGO POTRZEBUJEMY DLA 4 OSÓB:

- koncentrat pomidorowy Pudliszki
- 4 udka z kurczaka
- 7-8 papryczek piri piri
- świeży ananas 1/2
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 150 g czarnych oliwek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- przyprawa do kurczaka + 5-7 łyżek oleju
- sól
- 6 łyżek wody
- zielone kapary (4 łyżki)
- zielone oliwki około 10 sztuk





WYKONANIE:

1. KURCZAK
- kurczaka osusz, natrzyj przyprawą do kurczaka
- w naczyniu do zapiekania ułóż mięso polej olejem
- piecz 45 minut w temp 200 stopni C

2. POMIDOROWY SOS MEKSYKAŃSKI
- w rondelku podsmaż na oliwie czosnek, cebulkę, papryczki
- duś około 5-6 minut,
- dodaj pozostałe warzywa, duś 8 minut
- na sam koniec dodaj pokrojonego w grubszą kostkę ananasa
- podlej wodą
- dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą
- gotuj około 3 minut, dodaj upieczonego Kurczaka i duś jeszcze 7-8 minut
- podawaj gorące, udekoruj papryczką piri piri




PRZEPYSZNY POMYSŁ NA OBIAD LUB KOLACJĘ!

SERDECZNIE POLECAM!






SMACZNEGO!





PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W KONKURSIE:

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI