czerwca 27, 2014

Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D )

Smaki dzieciństwa to kuchnia do której lubię wracać wspomnieniami. Lubię odtwarzać smak niezapomnianych dań przygotowywanych niegdyś przez moją babcię czy mamę. Kiedy miałam kilka lat, obiady w moim domu robiła babcia, często w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam niejedną sztuczkę kuchenną. Ale nauka robienia "gołów" wciąż przede mną.
Dzisiaj zapraszam na barszcz ze świeżych buraczków z botwinką, taki jaki pamiętam z mojego dzieciństwa!

Zapraszam!





Składniki:

- 3,5 litra wywaru drobiowego 
- pęczek botwinki
- 4 buraki młode
- 2 marchewki młode
- 1 cebulka
- 1 korzeń pietruszki mały
- 3 plastry boczku wędzonego surowego

- ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku)

W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa, gotuj na malutkim ogniu 55 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną botwinkę, gotuj 5 minut. 

Ziemniaki ugotuj i wymieszaj na puch.

Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na patelni.

Na środku talerza nałóż 2-3 łyżki ziemniaków, wlej barszcz z buraków. Posyp skwarkami z boczku!

Smacznego!




1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI