sierpnia 24, 2013

Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową

    Kochani, dzisiaj zapraszam Was na kolejny obiad, w którym prym wiedzie ryba, a dokładnie tak często kupowane przez Polaków kostki z mintaja. Propozycja bardzo smaczna, szybka w wykonaniu, zdrowa i bardzo ładnie prezentująca się na talerzu.


składniki:

- opakowanie kostek z mintaja ( 6 kostek)
- masło, oliwa z oliwek
- świeży tymianek
- sól morska
- pieprz cytrynowy

sos:

200 ml śmietanki kremówki
2 jajka

potrawka pomidorowo- paprykowa:

opakowanie pomidorków koktajlowych
czerwona papryka
pól szkl. kolorowego ryżu
1 łyżka masła (do wysmarowania formy)
pół kostki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
pól cebuli młodej

Wykonanie:

przygotowujemy dwa naczynia żaroodporne, wysmarowane masłem.

W jednym układamy kostki z mintaja (w kompletach po dwie- jedna na drugą), oprószamy solą morską, układamy kilka kosteczek z masła, przykrywamy świeżym tymiankiem, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy tymianek, listki które przyschną możecie zostawić na rybie, będzie bardziej aromatyczna. Po tym czasie zalewamy sosem, przygotowanym w następujący sposób: śmietankę mieszamy za pomocą trzepaczki (tzw. rózgi) z jajkami, na jednolitą masę, dodajemy pieprz cytrynowy, i doprawiamy solą. Zapiekamy kolejne 20 minut (180-200 stopni C)


W drugim naczyniu mieszamy pokrojoną w kostkę paprykę z ziarnami ryżu (nie ugotowanego) i cebulką, na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, tak aby gniazda nasienne były skierowane ku górze.

Do szklanki wlewamy wrzątek około 120-150ml, rozpuszczamy pół kostki bulionowej, zalewamy warzywa. Pomidorki skrapiamy oliwą z oliwek, i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zapiekamy około 40 minut (tyle co łącznie rybę)


Wyjmujemy z pieca.
Możemy zajadać ze smakiem.







Smacznego!
 
Może uda mi się zachęcić Was do częstego spożywania ryb ;-))
 
pozdrawiam cieplutko ;-D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI