Czas na robienie konfitur, dżemów i przetworów na zimę ;-)
Ja robię tylko dżemy i konfitury w tym roku, na resztę zabrakło czasu i słoiczków hihiihi
Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek, rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Boski! W zimę przekręcasz zakrętkę i powala Cię zapach cynamonu i dyni mniamiii!
Do roboty!
Składniki:
- 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 500 g gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 szklanki cukru (jeżeli lubicie dżemy wysokosłodzone podwójcie porcję)
- 100 ml wody
Dynię, gruszki i imbir zagotuj z dodatkiem wody i cukru w dużym garnku. Co jakiś czas mieszając gotuj 2 godziny, bez pokrywki, tak aby nadmiar wody wyparował. Wyłącz gaz i zostaw na całą noc. Rano zagotuj masę ponownie i gotuj 30 minut, pod sam koniec dodaj cynamon. Zmiksuj blenderem. Zagotuj. Gorącą masę przekładaj do słoiczków i jak najszybciej zakręcaj. Słoiki odstawiaj do góry dnem. Pozostaw je w tej pozycji przez 24h .
ubóstwiam dynię, zwłaszcza jako zupę-krem, a tutaj dżem, chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńpolecam na prawdę super efekt, mozna wykorzystac na kanapkę lub jako nadzienie do ciasteczek, rogalików, naleśników i czego dusza zapragnie ;-)))
Usuńuwielbiam domowe dżemy :)
OdpowiedzUsuńPorywam na słoiczek! Zapowiada się istne niebo po odkręceniu wieczka :)
OdpowiedzUsuń