marca 23, 2014

Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom











Kochani czytelnicy to mój drugi przepis w konkursie "Fusion w kolorach omnomnom" organizowanym na portalu Durszlak.pl. Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych podhalańskich oscypków, przepis na najlepsze spaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe. 




Składniki:

- opakowanie makaronu omnomnom spaghetti
- kapelusze suszonych prawdziwków
- wędzony boczek
- 200ml śmietany 36%
- ząbek czosnku
- świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra
- sól, pieprz
- oscypki
- oliwa z oliwek najwyższej jakości






Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku gotujemy grzyby do miękkości. W tym samym czasie na dużej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w paseczki boczek, podsmażamy. Jak ładnie się zrumieni, dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe!

Smacznego!






Fusion  w kolorach #omnomnom

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI