kwietnia 11, 2017

WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE!



Nie ma nic przyjemniejszego niż świeże pieczywo rankiem, do tego odrobina masła, lub ulubionej pasty na kanapki i śniadanie gotowe. A każdy szczęśliwy i zadowolony. Chleb znika w oka mgnieniu.
Każdy z Nas chciałby właśnie taki pyszny, chrupiący domowy chlebek móc robić w domu, ale niestety nie każdy ma na to po prostu czas. Ja uwielbiam chleby na zakwasie i zakochałam się w nich po uszy, ale jak dobrze wiecie, ta metoda niestety jest czasochłonna i wymaga naszej uwagi przez większą część dnia. Wielokrotnie pytaliście mnie o chleby bez użycia mąki żytniej, czy też chleby na drożdżach. Chleby, które wypieka się łatwo i przyjemnie. Nie ma chyba prostszej metody wypieku chleba, jak chleb wypiekany z automatu. Tutaj po prostu wystarczy wszystko wsypać do pojemnika i uruchomić program. Nasza praca zajmuje Nam dwie lub trzy minuty. Resztę zrobi BREAD MAKER RBM-M1907E. Wypiekacz do chleba, który miałam przyjemność testować, bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Chleby z automatu jadłam już nie raz, ale tego czego mi brakowało, to porządnie wypieczonej, cienkiej ale chrupiącej skórki. I udało mi się ten efekt w tym urządzeniu osiągnąć! Efekt w postaci wideo mogliście oglądać na moim profilu na Instagramie. 






Wypiekacz posiada 17 programów, takich jak: 

-programy do wypieku chleba podstawowego- wypieka klasyczny chleb, łączy dwa stadia wyrastanie i wypiekanie chleba, można wybrać wagę wyrobu, kolor skórki, dostępna jest funkcja opóźnionego startu;
- chleba francuskiego- bardzo lekkiego z chrupiącą skróką
- chleba na mące pełnoziarnistej- ponieważ mąka ta jest cięższa, program w ciągu pół godziny przed wyrabianiem ciastem przeprowadza wstępne ogrzewanie składników i zostawia ciasto na dłuższy czas, aby "doszło". Bochenki są bardziej zwarte. Łączy dwa stadia; wyrastanie i wypiekanie
- słodkich wypieków, (wypieki z owocami, czekoladą, rodzynkami itp.)
-chleba bezglutenowego
- program express, program łączy wyrabianie, krótkotrwałe wyrastanie i wypiek ciasta
- chleba europejskiego - zalecany do wypieków z białej mąki
- program CAKE - do wypieków keksów
- program do ciasta przaśnego, wykorzystywany do do przygotowania krajanki, kołdunów, posiada dwa stadia wyrabiania ciasta
- program do przygotowywania ciasta drożdżowego
- program do przygotowywania owsianki, kasz na mleku lub wodzie
- program do przygotowywania jogurtu, możemy regulować czas od 5 do 12 godzin z dokładnością do 10 minut.
- program do przygotowywania konfitur
- program BAKE, do wypieku
- program do przygotowywania ryżu i kaszy na sypko, możemy regulować czas od 20 minut aż do 1,5 godziny
- program pilaf - do przygotowywania różnych rodzajów pilawu
- program dessert - do przygotowania deserów czekoladowych

WYPIEKACZ dostępny jest w promocyjnej cenie tutaj: http://bit.ly/2mMNkOb




Obsługa urządzenia jest banalnie prosta, polega na umieszczeniu w misie do wypiekania wszystkich składników, wybraniu programu, wagi chleba i koloru skórki jaki chcemy, kliknięcia START. Tyle!
Nic skomplikowanego, a wypiekacz obsłuży, bez problemu,  każdy. 
To co zwróciło moją uwagę to też dużo mniejsze gabaryty niż sądziłam, urządzenia spokojnie zmieścimy w standardowej szafce 40 cm. Wypiekacz posiada też wygodną dużą rączkę, dzięki czemu przenoszenie go jest bardzo funkcjonalne.
Urządzenie pracuje dość cicho, daje nam sygnały dźwiękowe o zakończonym etapie: mieszania, i wypiekania.
Kabel od urządzenia jest dostatecznie długi, na co zawsze zwracam uwagę, więc bez problemu sięgnie do dalej położonego gniazdka.





Wypiekacz moim zdaniem, sprawdzi się w domu, dla każdego kto;

- nie ma czasu na całodniowy proces wypieku chleba na zakwasie

- chciałby zacząć swoją przygodę z wypiekaniem domowego chleba, ale nie ma żadnego doświadczenia

- dla osób starszych, których dieta jest oparta na bardzo delikatnym pieczywie

- dla dzieci: jak dla mnie to petarda, możemy przygotowywać bardzo puchate i mięciutkie chleby niczym bułki, idealne rozwiązanie dla mam, których dzieciaki jedzą mięciutkie kajzerki, których skład lepiej przemilczmy, tutaj to my decydujemy co dodamy do chleba, jaką mąkę użyjemy. 

- dla osób zabieganych, zapracowanych, dbających o to co i jak jemy

- dla osób które są na diecie bezglutenowej

- dla osób, które chciałyby wypiekać ciasto drożdżowe

- dla każdego kto chciałby w prosty i szybki sposób w domu przyrządzić np. mięso pieczone, a nie ma piekarnika

- dla początkujących gospodyń, które chciałyby przygotować konfitury

- dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść jogurt zrobiony przez siebie

- przede wszystkim dla tych, którzy kochają świeże i chrupiące pieczywo

Poleca Wam zakup BREAD MAKER RBM-M1907E, który na tą chwilę jest w promocyjnej cenie.



Podzielę się również z Wami moimi wypiekami i przepisami!


Chleb nr 1. PROGRAM BASIC

CHLEB WŁOSKI Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIÓŁ I CZARNYCH OLIWEK

Chleb bardzo puszysty, struktura miąższu z dużą ilością dziurek, bardzo pięknie pachnie. Skórka chrupiąca ale delikatna. Idealny chleb do maczania w oliwie, czy do podania z pieczonymi pomidorkami. Sprawdzi się świetnie w połączeniu z prostymi dodatkami takimi jak sery białe, czy żółte, lub wędliny.

PRZEPIS:

- 400 g mąki włoskiej typ 00
- 5 g drożdży suchych
- 350 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich
- 4 łyżki pokrojonych dość drobno czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek

kolor skórki: jasny
waga: 1000 g


CHLEB NR 2. PEŁNE ZIARNO GRAHAM Z ŻURAWINĄ I SŁONECZNIKIEM



Chleb z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością ziaren i żurawiny. Mocno wypieczony, lekko wilgotny, o zwartej strukturze.

PRZEPIS:

- 250 g mąki pełne ziarno graham
- 100 g mąki orkiszowej
- 420 g wody letniej
- 50 g słonecznika
- 4 łyżki żurawiny
- 7 g drożdży suchych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki płaskie soli

program nr 3
kolor skórki: 3
waga: 1000g

 składniki umieszczamy w tej kolejności: woda, drożdże, olej, miód, sól, mąki, po wstępnym mieszaniu dodajemy słonecznik i żurawinę

 CHLEB NR 3 PSZENNO - ORKISZOWY Z CZARNUSZKĄ I KMINKIEM





Chleb ma bardzo cieniutką i idealnie chrupiącą skórkę. Miąższ jest bardzo równomierny, i w strukturze przypomina wyglądem chleb na zakwasie, ale jest zdecydowanie bardziej delikatny. Bardzo aromatyczny.
Sam z masłem rozchodzi się w oka mgnieniu. Uwielbiam mąkę orkiszową i ta sprawdziła się tutaj idealnie.





Przepis:

- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 125 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 200 ml wody letniej
- 50 ml mleka
- 5 g suchych drożdży
- 1 łyżka soli

Program nr 1
kolor skórki: medium
waga: 1000 g 

składniki umieszczamy w tej kolejności: woda, drożdże, mleko, olej, miód, sól, przyprawy, mąki






Polecam wypiekacz do chleba BREAD MAKER RBM-M1907E.
Oczywiście śledźcie bloga, bo na pewno będę zamieszczać kolejne przepisy na cudeńka z tego urządzenia! Warto skorzystać z trwającej promocji!

Życzę Wam smacznego!









1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI